VIDEO + FOTO. Şeful poliţiei din Hamburg: Există indicii clare că violenţele vor continua împotriva summitul G20. Un grup de 120 de protestatari au atacat poliţiştii cu bâte

Poliţia a reuşit sâmbătă dimineaţă să reinstaureze controlul la Hamburg, după o zi marcată de ciocniri şi încăierări cu manifestanţii anticapitalişti care au încercat să perturbe summitul G20 din oraş, relatează Reuters.

Share

Romulus Georgescu 0 comentarii

08.07.2017 - 22:42

UPDATE 22.30: Sâmbătă, peste 50.000 de protestatari s-au strâns la mitingul împotriva summitului G20, în Hamburg. Un grup de 120 de persoane au atacat poliţiştii cu bâte.  În jurul orei locale 16.30 (17.30 ora României), protestatarii s-au dispersat.

UPDATE 16.00: Ralf Martin Meyer, şeful poliţiei din Hamburg, a declarat că există ”indicii clare” în privinţa izbucnirii unor noi violenţe în timpul protestelor de sâmbătă faţă de summitul G20, informează The Guardian, potrivit Mediafax.  Mii de protestatari s-au adunat în piaţa centrală a oraşului în jurul orei prânzului. Deşi până în prezent, protestele de sâmbătă au derulat în mod paşnic, poliţia se aşteaptă din nou la escaladarea tensiunilor.

Poliţia a reuşit sâmbătă dimineaţă să reinstaureze controlul la Hamburg, după o zi marcată de ciocniri şi încăierări cu manifestanţii anticapitalişti care au încercat să perturbe summitul G20 din oraş, relatează Reuters.

Aproximativ 197 de ofiţeri au fost răniţi în cele două zile de proteste din oraş, iar forţele de ordine au arestat 19 oameni şi au reţinut câteva zeci.

Echipe de comando ale poliţiei au acţionat după ce activiştii şi-au petrecut o mare parte din zi încercând să preia controlul asupra străzilor de la peste 15.000 de poliţişti, incendiind, jefuind şi construind baricade.

Vezi aici filmul protestelor de la Hamburg


După ce reuniunile liderilor G20 s-au încheiat vineri, forţele de ordine au luat cu asalt ultimele baze ale manifestanţilor, din cartierul Schanzenviertel, o zonă cunoscută pentru activismul de extremă-stânga, dar şi pentru cultura ocupării abuzive a clădirilor.
În condiţiile în care mai are două luni până la alegeri, cancelarul Angela Merkel a sperat să consolideze rolul de lider mondial al Germaniei demostrând angajamentul său ferm în favoarea libertăţii de exprimare şi de reuniune organizând summitul în centrul unui oraş cunoscut pentru tradiţia sa radicală.
Manifestanţii au dat foc la maşini şi camioane, au spart geamurile băncilor, au jefuit magazine şi au aruncat cu pietre înainte ca poliţia să reuşească să readucă ordinea.
Majoritatea celor aproximativ 100.000 de protestatari au fost paşnici, agitând pancarte pe scria că liderii G20 nu sunt bine-veniţi sau participând la marşuri pe bicicletă, îmbrăcaţi în culori aprinse.
Când liderii lumii, inclusiv preşedintele american Donald Trump şi cel chinez Xi Jinping, s-au strâns pentru un concert Beethoven la Elbphilharmonie, pe celălalt mal al râului manifestanţii au dat la maximum muzica lui Jimi Hendrix.
Însă, în cele mai dramatice scene ale serii, poliţia i-a urmărit pe membrii mişcării radicale Black Bloc, care vor să răstoarne capitalismul, pe schele. Protestatarii au încercat să se refugieze pe acoperişuri, în timp ce joi ardeau baricade.
În pofida haosului ce risca să cuprindă oraşul vineri, summitul, la care au luat parte mii de participanţi din zeci de ţări, s-a derulat în mare parte fără a fi afectat.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...