Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Planul SUA contra corupției din ţările est-europene

Ambasadele Statelor Unite din ţări central şi est-europene elaborează un plan de acţiune pentru susţinerea eforturilor anticorupţie în respectivele state, informează Mediafax.

Share

Andra Dumitru 0 comentarii

Actualizat: 16.12.2014 - 22:52

Ambasadele Statelor Unite din ţări central şi est-europene elaborează un plan de acţiune pentru susţinerea eforturilor anticorupţie în respectivele state, informează Mediafax.

Sarah Sewall, subsecretarul de Stat american responsabil de Securitate civică, Democraţie şi Drepturile omului, declara săptămâna trecută că sunt necesare noi măsuri pentru combaterea corupţiei la nivel global, avertizând că fenomenul are efecte asupra sistemului economic şi asupra securităţii.

Potrivit secretarului de stat pentru Afaceri Europene, Szabolcs Takacs, Ungaria este preocupată că unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai Europei pregăteşte un plan de acţiune pentru ţări central şi est-europene fără a consulta guvernele statelor respective. "Putem considera că este vorba de o încălcare a suveranităţii", a spus el, dând asigurări că Guvernul Ungariei acordă o mare importanţă combaterii corupţiei.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a denunţat "un plan anticorupţie pregătit de un stat străin" care ar viza Ungaria, fără consultări cu Budapesta, precizând că a fost convocat pentru clarificări Andre Goodfriend, însărcinatul cu afaceri al ambasadei americane.

"Nimeni din Ungaria nu este fericit că ţara noastră, alături de numeroase alte ţări au fost declarate de Statele Unite câmp de operaţiuni", a reacţionat premierul conservator al Ungariei, Viktor Orban.

"Guvernul Ungariei încearcă să afle dacă acest plan are vreo legătură cu negocierile privind Acordul de liber-schimb UE-SUA. Dacă cineva vrea să coopereze cu Ungaria, noi suntem deschişi. Nu este nevoie să facă presiuni şi să cheltuiască bani în spatele nostru ..., suntem pregătiţi să cooperăm cu oricine pentru o cauză bună", a adăugat Orban.

Noile tensiuni intervin pe fondul deteriorării relaţiilor între Statele Unite şi Ungaria. În octombrie, Guvernul de la Budapesta a denunţat presiuni ale Statelor Unite în cazul unei investigaţii care viza companii americane din Ungaria suspectate de presupuse fraude fiscale. În replică, Statele Unite au interzis, invocând suspiciuni de corupţie, accesul pe teritoriul american unor şefi ai agenţiilor de verificare din Ungaria, Guvernul de la Budapesta denunţând presiuni. Partidul Fidesz, aflat la putere în Ungaria, a anunţat că tentativele de exercitare de presiuni asupra autorităţilor ungare sunt inadmisibile.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...