Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Pilotul Nadia Savcenko, care poate primi 23 de ani de închisoare în Rusia, rămâne în greva foamei și a setei

Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko, împotriva căreia Parchetul rus a cerut 23 de ani de închisoare pentru uciderea, potrivit Moscovei, a doi jurnalişti ruşi în estul separatist al Ucrainei, a anunţat miercuri că îşi va continua greva foamei şi a setei.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 09.03.2016 - 12:39

Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko, împotriva căreia Parchetul rus a cerut 23 de ani de închisoare pentru uciderea, potrivit Moscovei, a doi jurnalişti ruşi în estul separatist al Ucrainei, a anunţat miercuri că îşi va continua greva foamei şi a setei începută săptămâna trecută, informează AFP, citată de Agerpres.

"Îmi voi continua greva foamei şi a setei", a declarat Nadia Savcenko în timpul ultimei zile a procesului său, în timpul căruia ea a făcut o ultimă declaraţie. 

Nadia Savcenko a reafirmat cu această ocazie că nu se face vinovată de acuzaţiile care i se aduc, s-a suit apoi pe banca acuzaţilor şi a făcut un gest obscen la adresa tribunalului, care urmează să-şi dea verdictul începând cu data de 21 martie. "Poate că voi trăi până atunci", a spus ea. "Să ţineţi minte: miza este viaţa mea. Şi eu voi câştiga. Miza este ridicată şi eu nu am nimic de pierdut", a continuat pilotul militar ucrainean. 

Ultima zi a procesului, la care au asistat şi mama şi sora Nadiei Savcenko, s-a încheiat în agitaţie, mai multe persoane prezente în sală intonând imnul ucrainean. 

"Este puţin probabil că o vom putea convinge să-şi întrerupă greva", a declarat unul dintre avocaţii săi, Mark Feighin. 

Nadia Savcenko a început în 3 martie o grevă a foamei şi setei, după ce procesul împotriva sa a fost amânat, ceea ce a împiedicat-o să-şi rostească ultima declaraţie, înainte ca tribunalul să se retragă pentru deliberări. 

Pentru a protesta împotriva detenţiei sale, femeia în vârstă de 34 de ani a mai ţinut o grevă a foamei de peste 80 de zile, încheiată la sfârşitul lui martie 2015, însă este pentru prima dată când ea a intrat şi într-o grevă a setei. 

Parchetul rus a cerut 23 de ani de închisoare împotriva Nadiei Savcenko, judecată din vara anului trecut de un tribunal din Doneţk, oraş din Rusia situat la câţiva kilometri de Ucraina. 

Kievul a cerut din nou, miercuri, eliberarea "imediată" a Nadiei Savcenko. "Cerem părţii ruse să o elibereze imediat pe Nadia Savcenko şi să pună capăt aceste farse judiciare", a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Mariana Betsa.

Citește totul despre:

Comentarii