20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPietele financiare reintra in normal

Pietele financiare reintra in normal

Bursele din intreaga lume si-au reluat, ieri, ascensiunea dupa ce atentatele sangeroase de la Londra generasera panica pe pietele financiare in ajun. Bursele dovedesc astfel o impermeabilitate crescuta la atacuri teroriste.
Socul creat de atentate a fost absorbit repede de lumea economica britanica si internationala, la fel cum s-a intamplat si in cazul atentatelor din Spania sau Turcia. Ieri dimineata, bursele europene se aflau in plina crestere. Cea de la Londra, care joi scazuse cu 1,38%, a progresat cu 1,15%, iar cea de la Paris, care dupa atentate a pierdut 4,45%, era in crestere cu 1,45%. Acelasi trend ascendent a putut fi observat si la Frankfurt (+1,03%), si la Madrid (+1,05%), precum si la Milano (+1,14%) sau Zurich (+0,89%). De asemenea, bursele americane au rezistat valului de atentate, inchizand cu o crestere de aproximativ 0,3%.
In acelasi timp, o revenire la normal a avut loc si pe piata de schimb. Dupa atacuri, lira sterlina si dolarul au cazut brusc, moneda europeana profitand de aceasta slabiciune si crescand usor. Avantul euro a fost stopat insa ieri, iar dolarul si-a recapatat forta in raport cu francul elvetian (1,289 SFR/dolar – joi, 1,304 SFR/dolar – vineri).
Singurele scaderi au fost inregistrate pe piata aurului. Metalul pretios, care, joi, ajunsese la circa 428 dolari uncia, a coborat, ieri, la Londra, pana la 423,75 dolari uncia.
“Impactul atentatelor pe piata actiunilor este, istoric vorbind, de scurta durata”, potrivit specialistilor, care au calificat “tangajul” de joi drept “miscari imediate”. Pretul barilului de petrol a explodat si el ieri, atingand cotatia-record de 61,1 dolari, dar nu ca urmare a atacurilor de la Londra, ci din cauza ca tarile importatoare se tem ca productia va scadea foarte mult din pricina unor furtuni tropicale care se aproprie de Golful Mexic.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă