14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPhenianul este pregătit pentru noi tiruri, iar Seulul îşi consolidează armata în...

Phenianul este pregătit pentru noi tiruri, iar Seulul îşi consolidează armata în insule

Coreea de Sud îşi va consolida forţele armate în cinci insule din Marea Galbenă, situate în apropiere de Coreea de Nord, după ce această regiune a fost bombardată marţi de regimul de la Phenian, care s-a declarat pregătit să lovească din nou, scrie Mediafax.

Guvernul “a hotărât o creştere netă a forţelor armate, inclusiv a trupelor terestre, pe cele cinci insule din Marea Galbenă”, în nord-vestul Coreei de Sud, a declarat Hong Sang-Pyo, un oficial de rang înalt din cadrul preşedinţiei sud-coreene.

Acest anunţ a fost făcut la câteva ore după ce Coreea de Nord s-a declarat pregătită să lovească din nou Coreea de Sud, acuzând încă o dată statul vecin că a deschis ostilităţile.

Regimul stalinist din Republica Populară Democratică a Coreei (RPDC), numele oficial al Coreei de Nord, a declarat că a răspuns unui exerciţiu militar organizat de Coreea de Sud în zona contestată din Marea Galbenă.

“RPDC, care tratează cu seriozitate pacea şi stabilitatea în Peninsula Coreeană, este pe cale să facă dovada unui control de sine supraomenesc, dar artileria armatei RPDC, cară apără Dreptatea, rămâne pregătită să tragă”, a anunţat miercuri seara Guvernul nord-coreean.

“Inamicul a lansat obuze de pe o insulă care este atât de aproape de teritoriul RPDC, încât se află în câmpul vizual reciproc (al celor două ţări)”, a adăugat oficialul nord-coreean, în comunicat.

Phenianul a acuzat joi Statele Unite că sunt parţial responsabile de schimbul de focuri.

“Marea occidentală (Galbenă) a devenit un butoi cu dinamită, unde riscurile de confruntare între Nord şi Sud persistă doar pentru că Statele Unite au trasat unilateral o linie ilegală de demarcaţie” între cele două ţări, a declarat un oficial militar nord-coreean de rang înalt, referindu-se la sfârşitul Războiului din Coreea (1950-1953).

“În consecinţă, Statele Unite nu pot să scape de responsabilitatea pe care o au în recentul schimb de tiruri”, a adăugat el în acest mesaj adresat armatei americane, preluat de agenţia KCNA.

Pentru prima dată de la Războiul din Coreea, Phenianul a bombardat marţi o zonă cu locuinţe civile din Coreea de Sud. Aceste tiruri de obuz au omorât patru persoane şi au rănit alte 18, pe Insula Yeonpyeong, provocând tituri de ripostă din partea armatei sud-coreene.

Statele Unite şi-au exprimat susţinerea faţă de Coreea de Sud şi vor efectua împreună manevre aeronavale de duminică până miercuri.

La rândul său, premierul chinez, Wen Jiabao, a declarat joi că Beijingul se opune “oricărei provocări militare”, fără a preciza la ce se referă.

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă