Peste 3000 de cetăţeni europeni s-au alăturat grupării Statul Islamic

Coordonatorul Uniunii Europene împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, a declarat că numărul cetăţeilor europenilor care s-au alăturat combatanţilor din gruparea Stat Islamic în Siria şi în Irak a crescut la peste 3.000.

Share

Paul Filimon 0 comentarii

Actualizat: 26.09.2014 - 23:51

Coordonatorul Uniunii Europene împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, a declarat că numărul cetăţeilor europenilor care s-au alăturat combatanţilor din gruparea Stat Islamic a crescut la peste 3.000. Gilles de Kerchove a avertizat că raidurile aeriene occidentale ar putea creşte riscul unor atacuri în Europa, informează BBC, preluat de Mediafax.

Oficialul european a apreciat că anunţul făcut în iunie de gruparea Stat Islamic cu privire la proclamarea unui califat ar fi avut un rol important în atragerea unui sprijin crescut din Europa. "Dacă crezi în astfel de lucruri, s-ar putea să vrei să faci parte din ele cât mai repede posibil" , a explicat el.

Coordonatorul UE pentru combaterea terorismului a avertizat că raidurile lansate de Statele Unite şi aliaţii occidentali au crescut riscul unor replici violente din partea militanţilor islamişti împotriva unor ţinte europene. "Cred că trebuie să fim conştienţi de acest lucru", a subliniat el.

Declaraţia intervine în condiţiile în care coaliţia internaţională condusă de Statele Unite a lansat aproape 200 de raiduri aeriene împotriva poziţiilor deţinute de gruparea Stat Islamic în Irak din august, iar începând de luni au fost vizate şi ţinte ale organizaţiei teroriste în Siria.

La rândul său, Agenţia Centrală de Informaţii estima recent că Statul Islamic ar dispune de peste 31.000 de combatanţi în Irak şi în Siria - de trei ori mai mulţi decât se credea iniţial.

 

Citește totul despre:

Comentarii