10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPeste 120 de morţi în Siria, apar speculaţii că puterea ar fi...

Peste 120 de morţi în Siria, apar speculaţii că puterea ar fi fost preluată de fratele preşedintelui

Armata a intervenit în forţă duminică, în Siria pentru a opri protestele înainte de Ramadan, dar bilanţul neobişnuit de ridicat al victimelor îi face pe mulţi să creadă că puterea a fost preluată de Maher, fratele preşedintelui Bashar al-Assad, cunoscut pentru cruzimea sa, informează NewsIn.

Cel puţin 121 de civili au fost ucişi, iar numărul răniţilor este de ordinul sutelor, după ce armata siriană a intrat cu tancurile, duminică în zori, în oraşul sirian Hama. Localitatea este considerată un bastion al protestelor împotriva regimului lui Bashar al- Assad.

Unele surse din rândul activiştilor pentru drepturile omului spun că numai la Hama au fost ucişi 95 de oameni, iar celelalte victime s-au înregistrat la Deir Ezzor, în est, la Harak, în sud, şi al-Bukamal, tot în est.

Armata siriană pare decisă să înăbuşe protestele înainte de începerea Ramadanului, iar unii observatori se întreabă dacă Bashar al-Assad mai deţine controlul. Unii sugerează că fratele său, Maher, ar conduce asaltul împotriva manifestanţilor prodemocraţie. Maher al-Assad este renumit pentru brutalitatea sa şi pentru intoleranţa faţă de disidenţi, notează al-Arabiya.

Unele informaţii sugerează că familia apropiată a preşedintelui Assad se află deja la Londra, inclusiv soţia sa Asma. Ea este deosebit de populară în Siria, dar şi pe plan internaţional nu numai pentru frumuseţea ei, ci şi pentru implicarea în activităţi sociale şi umanitare.

Speculaţiile s-au intensificat duminică după-amiază în legătură cu locul unde s-ar afla Bahar al-Assad şi mai ales dacă mai are controlul în Siria. În paralel, au început, destul de greoi, condamnările pe plan internaţional pentru intervenţia sângeroasă de duminică, remarcă al-Arabiya.

Administraţia Obama nu a condamant direct, de la Washington, intervenţia brutală a armatei, dar un oficial de la Ambasada americană din Damasc a spus că autorităţile siriene au lansat un război împotriva propriului popor atacând oraşul Hama.

Presa oficială de stat nu relatează despre numeroasele victime făcute duminică de armată, dar pagina de Facebook intitulată “Revoluţia siriană împotriva lui Bashar al-Assad” a postat imagini cu o unitate a armatei care ar fi dezertat la Hama. O altă înregistrare arată o secţie de poliţie din oraş incendiată în luptele dintre soldaţii care au dezertat şi forţele de securitate.

Hama a mai fost scena unui masacru în 1982, când tatăl lui Assad, fostul preşedinte Hafez al-Assad, a trimis armata să înăbuşe o revoltă condusă de islamişti. Cartiere întregi au fost efectiv făcute una cu pământul şi până la 30.000 de oameni ar fi fost ucişi într-unul dintre cele mai sângeroase episoade ale istoriei moderne. Unele surse vorbesc chiar de peste 100.000 de morţi, dar adevăratul bilanţ probabil niciodată nu va fi cunoscut.

Premierul turc, Tayyip Erdogan, cândva unul dintre principalii aliaţi ai lui Bashar al-Assad, a declarat în luna mai că nu doreşte să vadă un alt masacru la Hama şi îl avertizase pe prietenul său că nu va putea gestiona consecinţele, dacă se repetă o astfel de tragedie.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă