20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPariu riscant pentru "samuraiul" Koizumi

Pariu riscant pentru “samuraiul” Koizumi

In ceea ce agentia Reuters a numit “cel mai riscant pariu din cariera sa politica” premierul nipon Junichiro Koizumi (un reformator intr-un partid conservator) a luat ieri decizia de a dizolva Camera Reprezentantilor (camera inferioara a legislativului de la Tokyo) si de a convoca alegeri legislative anticipate, dupa respingerea de catre Senat (Camera Consiliilor, camera superioara a Parlamentului) a legii privind privatizarea postei Japoniei.
Koizumi facuse din privatizarea sistemului postal japonez (care, administrand 350.000 miliarde de yeni Ð echivalentul a 3.100 miliarde de dolari Ð in economii si asigurari, este cea mai mare si mai puternica institutie financiara a lumii) o prioritate, “cheia de bolta” a programului sau de reforme structurale. Proiectul a provocat insa o opozitie puternica in propria formatiune, Partidul Liberal Democrat (de orientare conservatoare), trezind temerea ca s-ar putea pierde sprijinul si voturile celor aproximativ 270.000 de factori postali (membri populari in comunitati, motiv pentru care formatiunile politice aflate la guvernare ii folosesc drept “agenti electorali”) si voturile familiilor angajatilor postei, totalul pierderilor fiind estimat la un milion de voturi. De asemenea, fondurile uriase ale postei erau o sursa de finantare pentru deficitul bugetar si pentru proiecte publice populare, dar extrem de costisitoare. Argumentele lui Koizumi si ale sustinatorilor privatizarii postei, care au aratat ca in acest mod un capital important ar fi eliberat pentru investitii, nu i-au convins pe antireformisti.
Legea a fost respinsa in Senat cu o majoritate confortabila de 125 de voturi la 108, ceea ce inseamna ca 22 de senatori ai Partidului Liberal-Democrat au votat cu opozitia. Cum Constitutia nu ii da dreptul sa dizolve Senatul, Koizumi a dizolvat camera inferioara a Parlamentului (unde legea a trecut la limita pe data de 5 iulie), fortand alegerile anticipate in ideea de a obtine o majoritate suficienta pentru continuarea reformelor. “Rebelii” antireformisti din Partidul Liberal Democrat au fost atentionati ca nu vor mai fi inclusi pe listele de candidati. In replica, ei au amenintat cu plecarea din partid si crearea unei alte formatiuni.
Decizia convocarii anticipatelor este extrem de curajoasa, cu atat mai mult cu cat Partidul Liberal Democrat a inregistrat, potrivit ultimelor sondaje, o scadere de popularitate. Pe de alta parte, Partidul Democrat (de opozitie) are un program reformist asemanator celui propus de Koizumi, dar este privit cu neincredere intrucat nu s-a aflat pana acum deloc la guvernare, fiind complet “nerodat”.
Finantele si economia nipona s-au dovedit mai puternice decat “taifunul” care ameninta sa se declanseze in mediul politic. Ieri dimineata, inaintea votului din Senat privind privatizarea postei, yenul si indicatorii bursieri niponi au inregistrat scaderi importante. Imediat dupa anuntarea deciziei de dizolvare a Camerei Reprezentantilor si convocare a alegerilor anticipate, moneda nationala s-a redresat iar indicele Nikkei a crescut. Koizumi a primit astfel un important semnal de incredere in eficienta reformelor si in forta economiei japoneze, care va intra in al treilea trimestru consecutiv de crestere.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă