13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialParisul a decis: stare de urgenta!

Parisul a decis: stare de urgenta!

Guvernul francez a instaurat, incepand de ieri, starea de urgenta pentru a putea decreta restrictii in zonele cu probleme dupa a 12-a noapte de violente care lovesc regiunea pariziana si provincia. In cadrul unei reuniuni extraordinare, care a avut loc in prezenta presedintelui Jacques Chirac, Consiliul de ministri a decis reactivarea dispozitiilor unei legi datand din 1955, din timpul razboiului din Algeria, decizie care subliniaza gravitatea situatiei. Restrictiile vor putea fi decise incepand de miercuri, ora 00.00 (01.00 ora Bucurestiului). In zonele care vor fi definite prin decret, prefectii vor dispune de competente sporite pentru asigurarea mentinerii ordinii si vor putea impune restrictii pentru a preveni violentele urbane, preciza ieri purtatorul de cuvant al guvernului. Ministrul de Interne, Nicolas Sarkozy, sublinia ca vor fi posibile perchezitii in orice moment la domiciliul persoanelor particulare atunci cand vor fi suspiciuni ca detin arme, fara a mai fi nevoie de un mandat judiciar, asa cum cere legea. In caz de esec, doar recurgerea la armata mai poate restaura ordinea in regiunea pariziana, unde se manifesta furia si dezamagirea tinerilor, adesea de numai 12-14 ani, originari din Africa neagra sau Maghreb, care se simt victime ale discriminarii si exclusi de societatea franceza.

Scenariul se repeta

In pofida unei interventii televizate luni seara a premierului francez, Dominique de Villepin, care si-a afisat din nou fermitatea, violentele au continuat si in noaptea de luni spre marti in numeroase cartiere marginase, 1.173 de vehicule fiind arse, majoritatea in provincie, iar politia a facut 330 de arestari.
Bilantul distrugerilor din aceasta a 12-a noapte de violente este inferior celui din noaptea precedenta, dar politistii au fost din nou tinta proiectilelor, 12 fiind usor raniti, fata de 34 in noaptea precedenta.
Printre cele 10 cladiri incendiate figureaza din nou scoli, o biblioteca municipala si un liceu. La Toulouse ieri dimineata nu circula nici un autobuz, soferii refuzand sa iasa la lucru, dupa ce luni seara un astfel de vehicul a fost ars de tineri care au fortat conductorul si pasagerii sa coboare.

Apel la calm pentru musulmani

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a facut ieri un apel catre numerosii sai compatrioti ce traiesc in Europa pentru a nu lua parte la tulburarile care afecteaza periferiile franceze, sperand ca “incidentele nu se vor propaga spre alte tari ale continentului”. “Cer celor 4,5 milioane de cetateni ai nostri (din Europa) sa isi pastreze sangele rece si sa actioneze cu maturitate si moderatie.” Turcii nu figureaza insa printre persoanele care protesteaza de 12 zile la Paris si la periferiile capitalei franceze.
Luni seara, circa 50 de responsabili ai cultului musulman s-au reunit intr-o moschee la Clichy-sous Bois, un cartier de la periferia Parisului, pentru a condamna recentele violente, facand apel la calm.

Cine este in spate?

Fara revendicari, fara vreo ideologie declarata, fara un lider, tinerii care au declansat violentele la periferii, de o amploare fara precedent in Franta, au in comun refuzul modelului social francez. Asa cum sustin numerosi sociologi, “ei nu au dorinta de schimbare, ci de distrugere”. Populatia de origine musulmana s-a transformat foarte mult, sustin expertii, dand ca exemplu situatia fetelor, care s-a degradat complet in zece ani. O fata in urma cu 10 ani se putea plimba in fusta, tinandu-se de mana cu un baiat. Astazi, este imposibil. Fratele ei ii va stalci mutra. Cu alte cuvinte, nici vorba de integrare. Dimpotriva, este o tendinta de dezintegrare a modelului occidental pentru a impune modelul musulman. De la cine a pornit scenariul?

Pericol de… epidemie

Reactionand la reactivarea legii din 1955, socialistii sunt nelinistiti de respectarea “principiilor libertatii, iar Verzii au denuntat o “escalada total disproportionata”. In schimb, revoltele nelinistesc tarile vecine Frantei, cu puternica populatie de imigranti, iar ziarele britanice, germane, italiene si spaniole faceau ieri referiri la o “contagiune”.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă