10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialPapa Francisc susține lupta împotriva știrilor false

Papa Francisc susține lupta împotriva știrilor false

Tema următoarei Zile Mondiale a Comunicării va fi lupta împotriva “fake news” (ştirile false), a anunțat Papa Francisc, vineri, pe Twitte, potrivit AFP.

Această zi, instituită după Conciliul de la Vatican II, este sărbătorită în fiecare an, în primăvară, iar tema sa este, în general, comunicată pe 24 ianuarie, cu ocazia Sfântului Francisc de Sales, patronul jurnaliştilor.

Anul acesta, Papa a anunţat în avans tema, ce are la bază un verset din Evanghelie: “Adevărul vă va face liberi”. Această temă “face referire la ‘fake news’, informaţiile nefondate care contribuie la generarea şi alimentarea unei polarizări puternice a opiniilor”, a explicat Vaticanul într-un comunicat.

În condiţiile în care giganţii reţelelor de socializare, instituţiile şi politica „au început să înfrunte acest fenomen, Biserica vrea să ofere o contribuţie, propunând o reflecţie asupra cauzelor, logicii şi consecinţele dezinformării în presă”, se adaugă în text.

Demersul vizează şi să “promoveze un jurnalism profesional, care caută întotdeauna adevărul, şi, deci, un jurnalism al păcii, care favorizează înţelegerea între persoane”, a insistat Sfântul Scaun.

Papa Francisc insistă regulat asupra responsabilităţii presei într-o lume suprainformată, în termeni uneori duri. “Informaţia bună poate distruge zidurile fricii şi indiferenţei”, a spus el în aprilie. 

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

SAMEDAY anunță intenția de preluare a companiei de curierat Sprinter din Ungaria

Ca parte a strategiei de extindere a infrastructurii de livrare din regiune, SAMEDAY, compania care a introdus livrarea în easybox în piața din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă