21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialPapa cere o "noua ordine mondiala"

Papa cere o “noua ordine mondiala”

In primul sau mesaj de Craciun in calitate de papa, Benedict al XVI-lea a chemat oamenii din intreaga lume sa isi deschida inimile pentru a-l primi pe Hristos, pentru a lupta impotriva saraciei, a respinge razboiul si a combate sterilitatea unei lumi obsedate de progresul tehnologic.
Dupa mesa din Ajun, papa a transmis duminica la amiaza celebrul mesaj “Urbi et Orbi” in 32 de limbi, inclusiv romana, in fata a sute de mii de oameni adunati in Piata Sfantul Petru in pofida vremii reci si a ploii. Piata era dominata de un brad de Craciun de 30 de metri provenit din Austria si de o scena a Nasterii Domnului in marime naturala.
Papa Benedict al XVI-lea a reluat o serie de teme care au devenit in cele opt luni de papalitate repere ale pontificatului sau: Benedict le-a cerut catolicilor sa se implice mai mult intr-o lume pe care o vede din ce in ce mai seculara pentru ca valorile crestine fundamentale sa renasca.
El le-a cerut crestinilor sa dea dovada de unitate pentru a putea nutri “puterea datatoare de viata a copilului din Bethleem”, sa creeze “o noua ordine mondiala” care ar putea indrepta injustitiile etice si economice. “O umanitate unita va putea sa faca fata multora din gravele probleme ale lumii de astazi, a spus Benedict, de la amenintarea terorismului la saracia umilitoare in care traiesc milioane de oameni, de la proliferarea armelor la pandemii si distrugerea mediului care ameninta viitorul planetei noastre”.
Suveranul Pontif a atras, de asemenea, atentia asupra rolului important pe care trebuie sa il joace credinta in interpretarea stiintei, subliniind ca tehnologia singura nu poate ajuta umanitatea sa inteleaga lumea. “Oamenii care pun prea mare pret pe progresul tehnologic sfarsesc in saracie spirituala si cu inima pustiita”, a spus Papa. “Epoca moderna este privita adesea ca o desteptare a ratiunii, o varsta a Luminii ce urmeaza unei epoci intunecate. Fara Lumina lui Hristos insa, lumina ratiunii nu este suficienta pentru a ilumina umanitatea si lumea”, a avertizat Benedict.
Ca si predecesorul sau, Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea a folosit mesajul “Urbi et Orbi” pentru a trece in revista cateva din crizele actuale. Printre zonele unde oamenii sufera se numara Africa Centrala, inclusiv Darfur, scena a unui “razboi fratricid”, Irak, Liban si Orientul Mijlociu, unde “semnele de speranta, care nu lipsesc, trebuie sa fie confirmate de actiuni drepte si intelepte”. Papa a cerut popoarelor din America latina sa “traiasca in pace si armonie” si a facut un apel la continuarea dialogului in Peninsula Coreeana.
Tot in ziua de Craciun, Papa a semnat prima sa enciclica, cel mai important act papal, considerat de observatori ca definitoriu pentru pontificatul sau.

Cele mai citite

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă