23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPactul fiscal european, în vigoare de la 1 ianuarie

Pactul fiscal european, în vigoare de la 1 ianuarie

Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în Uniunea Economică şi Monetară, mai exact „Pactul fiscal”, la care participă şi România, care penalizează dezechilibrul în finanţele publice, a intrat de marţi în vigoare, informează b1.ro

Documentul îşi propune să consolideze disciplina fiscală în zona euro. La tratat participă, pe lângă ţara noastră, şi alte trei state din afara eurozonei.

Pactul fiscal a fost ratificat de 25 de state din cele 27 membre ale Uniunii Europene. Marea Britanie şi Cehia au fost cele două excepţii. Patru ţări din afara zonei euro au decis să adere la tratat, acestea fiind România, Danemarca, Letonia şi Lituania.

România a fost unul dintre statele care au pledat ca şi ţările din afara zonei euro să poată adera. Documentul a fost semnat pe 2 martie 2012. Preşedintele Traian Băsescu a semnat, pe 13 iunie, decretul privind promulgarea Legii de ratificare a Tratatului.

Actul prevede un buget echilibrat sau în excedent pentru ţările semnatare. Asta înseamnă că bugetul fiecărei ţări în parte trebuie să respecte obiectivul pe termen mediu stabilit de către autorităţile locale.

Punerea în aplicare a programului de parteneriat bugetar şi economic, precum şi a planurilor bugetare anuale conforme acestuia, vor fi monitorizate de Consiliul Uniunii Europene şi de Comisia Europeană.

Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în Uniunea Economică şi Monetară îşi propune să consolideze disciplina fiscală în zona euro.

Cele mai citite

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă