20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialOperatiune antitero la Leeds

Operatiune antitero la Leeds

Cinci sute de persoane au fost evacuate ieri dintr-un cartier al orasului Leeds, in nordul Angliei, unde politistii britanici au detonat un obiect suspect, in cadrul unei ample operatiuni antiteroriste – prima de dupa atentatele de la Londra. Agentii Scotland Yard au perchezitionat mai multe locuinte din cartierul Burley, fara sa opereze arestari. Anterior, politistii inconjurasera una dintre case.
La cinci zile dupa atentate, presa difuzeaza informatii spectaculoase. Astfel, Balcanii, considerati multa vreme “butoiul cu pulbere” al Europei, ar putea fi si locul de provenienta a explozibilului folosit de teroristi. Cel putin asa sustine cotidianul britanic “The Times”. Postul “Sky News” afirma, la randul sau, ca au fost gasite cadavrele a patru teroristi (informatie neconfirmata insa de politie).
Desi anterior se formulase ipoteza ca explozibilul a fost procurat pe “filiera irakiana”, anchetatorii au acum indicii ca teroristii au utilizat explozibil cu o mare putere de distrugere, introdus ilegal in Marea Britanie, posibil din regiunea balcanica. “Provenienta explozibililor se pare ca este militara, lucru foarte ingrijorator”, a declarat seful politiei franceze antitero, aflat la Londra pentru a ajuta Scotland Yard-ul. Aceeasi sursa a precizat ca la locul atentatelor s-au descoperit componente similare ale dispozitivelor explozive, anchetatorii tragand concluzia ca bombele au fost construite de catre una si aceeasi persoana. Canalul TV american NBC afirma ca anchetatorii britanici au gasit amprente digitale pe fragmentele bombelor, insa nu pot fi siguri ca acestea apartin teroristilor.
In Tavistock Square, printre resturile autobuzului, legistii acorda o atentie speciala ramasitelor a doua cadavre. “Se pare ca apartin unor persoane care tineau bomba in brate sau se aflau deasupra ei. Unul dintre ei ar putea fi atentatorul”, declara un politist. Un cap desprins de trup a fost gasit la locul exploziei autobuzului, acesta fiind, potrivit expertilor israelieni, un indiciu al unui atentat sinucigas. Potrivit unui sondaj de opinie, majoritatea covarsitoare a britanicilor sustin o abordare dura in ancheta asupra teroristilor, 90% din subiecti fiind de parere ca politiei trebuie sa-i fie acordate noi prerogative.
Pe acest fundal, o declaratie a sefului Scotland Yard, Ian Blair, a reaprins ingrijorarea privind posibilitatea ca Londra sa fie lovita din nou. “Un nou atentat este probabil. Nu exista nici o indoiala in acest sens. Singura intrebare este cand va fi savarsit. Cine stie?”, a spus Blair. In opinia sa, bilantul victimelor atentatelor din 7/7 va depasi numarul actual, de 52 de morti, dar nu va ajunge la 100.
Pe de alta parte, un ordin ce a fost dat joia trecuta militarilor americani din Marea Britanie, de a evita calatoriile la Londra, a fost revocat ieri, dupa ce a provocat iritare in randul britanicilor. “Ce contrast cu atitudinea curajoasa a britanicilor, care au continuat sa mearga la New York imediat dupa 11 septembrie!”, exclama editorialistul ziarului “Daily Mail”, in timp ce un purtator de cuvant conservator se declara “dezolat ca singura superputere mondiala a adoptat o atitudine atat de tematoare”.

Cele mai citite

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă