Oficialii UE vor discuta, miercuri, despre reformele legislative din Polonia. Comisia Europeană va lansa o acțiune juridică împotriva țării

Oficialii europeni vor discuta, miercuri, despre posibilitatea de a iniția o moțiune de cenzură pentru a aplica sancțiuni Poloniei, pentru nerespectarea legilor comune sau valorilor Uniunii Europene, în contextul reformei din justiție.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 26.07.2017 - 16:08

UPDATE 16.00: Comisia Europeană lansează o acțiune juridică împotriva Poloniei cu privire la una dintre reformele controversate din sistemul său judiciar, a anunțat miercuri prim-vicepreședintele executivului comunitar Frans Timmermans, citat de DPA, informează Agerpres.

 Motivul pentru care executivul UE a decis să ia măsuri este faptul că noua legislație introduce vârste de pensionare diferite pentru bărbații și femeile cu funcții de judecător, ceea ce încalcă normele antidiscriminare comunitare.

Timmermans a adăugat că CE va trimite Poloniei o scrisoare de notificare oficială de îndată ce legea în cauză va fi publicată. Din momentul primirii scrisorii, autoritățile de la Varșovia vor avea la dispoziție o lună pentru a soluționa problemele semnalate.

De asemenea, Comisia Europeană a trimis Varșoviei un set de recomandări în care evidențiază pericolul pe care propunerile de reformă îl pot reprezenta pentru statul de drept în Polonia.

Frans Timmermans a precizat că, dacă Polonia decide să promoveze reforma prin care judecătorii Curții Supreme vor putea fi destituiți de către parlament, atunci Uniunea Europeană va acționa în conformitate cu articolul 7 al tratatului UE, ceea ce ar putea conduce la suspendarea dreptului de vor al Poloniei în UE.


Oficialii europeni vor discuta, miercuri, despre posibilitatea de a iniția o moțiune de cenzură pentru a aplica sancțiuni Poloniei, pentru nerespectarea legilor comune sau valorilor Uniunii Europene, în contextul reformei din justiție, informează Euronews, potrivit Mediafax.

Marți, preşedintele polonez Andrzej Duda a ratificat unul din cele trei proiecte de lege de reformare a sistemului judiciar, în pofida continuării protestelor. Duda a semnat un proiect de lege adoptat de către partidul Lege şi Justiţie, care conferă ministrului de Justiţie puterea de a angaja sau de a demite preşedinţi de instanţă ai jurisdicţiei generale a statului.

Conform Uniunii Europene, reformele plănuite vor conduce la politicieni ce vor demite orice judecător ce va înainta acţiuni împotriva acestora.


Citește și:  Bartosz Dudek: Preşedintele Andrzej Duda a blocat prin veto o bună parte a noilor legi ale justiţiei, schimbând balanța puterii în Polonia | ANALIZĂ DW

În mod surprinzător, preşedintele Andrzej Duda a blocat prin veto o bună parte a noilor legi ale justiţiei, ceea ce schimbă decisiv balanţa politică din Polonia.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...