8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialObama: Posibilitatea ca un atacator izolat sau o celulă teroristă restrânsă să...

Obama: Posibilitatea ca un atacator izolat sau o celulă teroristă restrânsă să efectueze un atentat, în urma căruia să moară oameni, este real

Președintele american Barack Obama consideră că gruparea jihadistă Stat Islamic continuă să reprezinte o amenințare, deși campania din Irak, Siria şi Libia a înregistrat „progrese semnificative”, informează agențiile de presă internaționale Reuters și Associated Press, citate de Mediafax.

În cadrul unei conferințe de presă, susținută după o întâlnire cu oficialii americani care se ocupă de securitatea naţională, Obama a precizat că reţeaua teroristă Stat Islamic continuă să aibă capacitatea de a inspira teroriştii de tipul „lup siguratic” să comită atentate, acestea fiind mult mai greu de detectat şi prevenit.

„Ceea ce ISIL (acronim pentru Stat Islamic n.red) a descoperit este că, dacă reuşesc să convingă câteva persoane sau chiar una singură să comită un atentat la metrou, ori la o paradă sau la un alt eveniment public, ucigând zeci de oameni şi nu mii de oameni, tot va reuşi să creeze teamă şi îngrijorare, fapt ce îi face şi mai cunoscuţi (…) Deşi campania împotriva Stat Islamic, în Irak, Siria şi acum Libia a înregistrat progrese semnificative, gruparea se adaptează, revine la comiterea de atacuri care au o mare vizibilitate şi se foloseşte de internet pentru a recruta, antrena şi încuraja atacuri de tip lup singuratic,” a declarat liderul de la Casa Albă.

Totodată, el a atras atenția că „posibilitatea ca fie un atacator izolat sau o celulă teroristă restrânsă să efectueze un atentat, în urma căruia să moară oameni, este real”, întrucât teroriștii „au văzut gradul de atenţie pe care îl pot obţine cu atacuri la scară mai mică, folosind pistoale sau puşti de asalt”.

Preşedintele american a avertizat şi asupra reacţiilor exagerate în ceea ce priveşte pericolul terorist, afirmând că „atunci când societăţile se tem pot reacţiona în moduri care conduc la subminarea structurii societăţii”. 

Șeful statului american nu crede că terorismul va fi eliminat în timpul administraţiei sale şi nici a succesorilor săi, însă Statele Unite vor trebui să găsească metode mai bune pentru a destructura reţelele teroriste şi intercepta mesajele trimise pe internet care ar putea conduce la radicalizarea unor persoane.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă