21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialGrupare care sprijinea Statul Islamic, destrămată în urma unei investigații jurnalistice

Grupare care sprijinea Statul Islamic, destrămată în urma unei investigații jurnalistice

Timp de doi ani, în fiecare marți, la un centru comunitar din Londra s-a întâlnit un grup de femeie musulmane, care, în urma unei investigații jurnalistice a postului Channel 4, s-au dovedit a fi susținătoare ale rețelei teroriste Statul Islamic. Întrunirile ”ca între prietene” s-au dovedit a fi conferințe în care erau lăudați luptătorii jihadiști și batjocorite eforturile Occidentului de a-i contracara, potrivit Daily Mail. 

Grupul fost destrămat, după ce o echipă de reporteri musulmani s-au infiltrat în reuniuni și au dezvăluit că aveau simpatii jihadiste. Centrul comunitar le-a interzis, după publicarea investigației, să mai țină reuniuni acolo. 

Reuniunile, exclusiviste

O jurnalistă de la Channel 4 a reușit să se infiltreze la întâlnirile lor, după ce a discutat cu ele timp de opt luni pe Internet. La finalul acestor discuții, membrele grupului au avut suficientă încredere în jurnalistă încât să o invite la unul dintre evenimentele lor. 

Nouă femei au participat la întâlnire, alături de fiicele lor adolescente, dar și alături de copiii mai mici. O femeie pe nume Umm Saalihah, care susține plecarea musulmanilor în Siria, a ținut un discurs în fața grupului.

Femeia i-a făcut lași pe soldații care bombardează ținte ale Statului Islamic în Siria.

”Sunt lași cei care bombardează Statul Islamic în Siria și omoară oameni nevinovați. Nu au curajul să coboare cu picioarele pe pământ. Cum poți să contraataci un astfel de om?”, a spus tânăra.

De asemenea, femeia l-a lăudat pe imamul Omar Bakri Mohammed, care a fost expulzat din Marea Britanie și în prezent este închis în Liban, și a vorbit despre admirația ei față de luptătorii jihadiști. 

Întâlnirile ”ca între fete”

Membrele întrunirii le-au spus responsabililor centrului că este vorba despre o rezervare privată pentru câteva femei, care sunt prietene.

”Când făceau rezervarea și erau întrebate dacă se asociază cu vreun grup din zonă, ele spuneau că e doar o întâlnire între prietene. Când erau în cameră, singure, își scoteau hijaburile și nu puteam intra peste ele. Nu am știut despre ce vorbesc până când nu am văzut documentarul. Am luat legătura cu poliția și consiliul orașului și încercăm să ne îmbunătățim criteriile pe baza cărora permitem rezervări”, a povestit Abed Mallam, administratorul centrului.

Investigația, încheiată înainte de atacurile de la Paris

La o a doua întâlnire, care a avut loc în altă parte a Londrei, o femeie, cunoscută doar sub numele de Umm L, a fost invitată să vorbească în fața a 20 de femei.

”Zilele bune abia acum au început. Nimeni nu a crezut că o să prindem în viețile noastre instalarea unui califat. Este un plan al lui Allah, pe care chiar dacă noi nu îl înțelegem bine, în curând ne va fi dezvăluit. Toți dușmanii n-au decât să se alieze. Allah nu îi va lăsa (pe jihadiști n.red), David Cameron n-are decât să spună ce vrea”, a spus femeia.

Acolo, Umm L a ironizat programul Angliei împotriva extremismului: ”Singurul rezultat e acela e că din ce în ce mai multe persoane se radicalizează, cum spun ei”, a susținut femeia.

Femeile țineau legătura pe Twitter, platformă pe care făceau și propagandă pentru Statul Islamic. Astfel, ele îndemnau oamenii să nu voteze în Marea Britanie și redistribuiau mesajele jihadiștilor.

Investigația s-a încheiat cu o lună înainte de atentatele din Paris, când una dintre femeile care participau la întâlniri a început să devină suspicioasă în privința jurnalistei infiltrate. Documentarul a fost difuzat, miercuri, iar reacția administratorilor centrului a fost promptă. Rămâne de văzut dacă femeile care au fost surprinse de camerele de filmat riscă vreo pedeapsă legală pentru mesajele propagate. 

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă