Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

O britanică a dat în judecată o companie aeriană, după ce a fost interogată, în aeroport, din cauză că citea o carte despre arta și cultura siriană

O femeie din Marea Britanie a dat în judecată compania Thomson Airway, după ce poliția de combatere a terorismului a interogat-o, din cauză că a citit o carte despre arta siriană în avion.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 22.07.2017 - 00:01

O femeie din Marea Britanie a dat în judecată compania Thomson Airway, după ce poliția de combatere a terorismului a interogat-o, din cauză că a citit o carte despre arta siriană în avion, potrivit BBC News, informează Agerpres.

Faizah Shaheen a fost raportată autorităților de către echipajul cursei operate de compania Thomson, cu care călătorea în luna de miere în Turcia în 2016. Potrivit avocaților, femeia crede că a fost selectată din cauza rasei sale și că a fost victima unei discriminări. Pe de altă parte, compania aeriană Thomson a susținut că echipajul său a fost „instruit să raporteze orice îngrijorare" ca măsură de precauție.

Femeia de origine musulmană, a cărei activitate în domeniul îngrijirii sănătății mintale implică, în parte, căutarea semnelor de radicalizare în rândul tinerilor — citea „Syria Speaks: Art and Culture from the Frontline'', în timpul zborului spre Turcia. Cartea este o colecție de literatură, fotografii, cântece și caricaturi ale unor artiști și scriitori sirieni. Ea a fost oprită de poliție când s-a întors în Regatul Unit două săptămâni mai târziu.

Faizah Shaheen și soțul ei au fost duși într-o cameră în Aeroportul Doncaster, pentru a fi interogați, în conformitate cu Anexa 7 a Legii Terorismului. Ea a spus că interogatoriul a durat aproximativ 30 de minute, timp în care a fost întrebată despre carte, despre munca ei și câte limbi vorbește.

„M-am simțit ofensată și supărată, apoi furioasă. M-am străduit să accept faptul că am fost aleasă pentru citeam o carte despre artă și cultură. Un an mai târziu, Thomson Airways nu oferise nicio explicație sau scuze, în ciuda implicării juridice. Această atitudine nu mi-a lăsat nici o opțiune decât să cer o declarație din partea instanței în conformitate cu Legea egalității"", a explicat ea.

Femeia a precizat că nu dorește despăgubiri, ci „o scuză și o explicație din partea Thomson Airways, pentru a se asigura că așa ceva nu se va mai întâmpla niciodată".

Directorul organizației PEN din Marea Britanie, Jo Glanville, care a contribuit la finanțarea cărții respective, a declarat că acțiunile companiei aeriene au constituit „o încălcare fundamentală a libertății noastre, subminând libertatea noastră de a citi orice text care ne place într-un loc public".

„Thomson ar trebui să-și revizuiască procedurile de pregătire a personalului, astfel încât o asemenea eroare să nu se mai întâmple niciodată. Citirea unei cărți nu ar trebui niciodată privită ca motiv pentru un comportament suspect", a mai spus Faizah Shaheen.

Într-o declarație, compania și-a cerut scuze. „Ne pare foarte rău dacă doamna Shaheen rămâne nemulțumită de modul în care simte că a fost tratată. I-am scris pentru a explica faptul că echipajul nostru este supus unei pregătiri generale privind siguranța și securitatea, în mod regulat. Ca parte a acestui fapt, ei sunt încurajați să fie vigilenți și să împărtășească orice informații sau întrebări cu autoritățile competente, care ar acționa în funcție de caz".

Citește totul despre:

Comentarii

loading...