10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialNoul Parlament European se reuneşte mâine pentru a vota candidatura lui Jean-Claude...

Noul Parlament European se reuneşte mâine pentru a vota candidatura lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia CE

Noul Parlament European se reuneşte marţi la Strasbourg pentru a-l alege pe luxemburghezul Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene, iar şedinţa se anunţă tensionată deoarece numeroşi aleşi refuză să îl voteze, informează Mediafax.

Votul va fi urmat, miercuri, de un summit european extraordinar organizat la Bruxelles pentru desemnarea noului şef al diplomaţiei europene şi vicepreşedintelui Comisiei Europene. Liderii europeni caută, de asemenea, un succesor pentru belgianul Herman van Rompuy care să prezideze Consiului European.

După disputele cu britanicul David Cameron, la sfârşitul lui iunie, care s-a văzut izolat în lupta sa încrâncenată împotriva lui Juncker, şefii de stat şi de guvern trebuie să decidă aceste nominalizări în unanimitate.

În Parlament, Jean-Claude Juncker ar urma să obţină majoritatea absolută, respectiv 376 de sufragii din totalul de 751 de aleşi. El contează pe 480 de voturi din partea blocului format de Partidul Popular, socialişti şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor.

Eurodeputaţii se vor pronunţa la ora 12.30 (13.30 ora României), după o declaraţie a candidatului. Votul este cu buletine secrete şi, potrivit numărării oficiale, cel puţin 60 de aleşi din trei mari partide nu vor vota pentru el, dar el ar urma să reunească suficiente voturi din partea celor 50 de aleşi ai grupului Verzilor.

Aceste alegeri nu înseamnă sfârşitul încercărilor pentru noul preşedinte al Comisiei Europene. El va trebui apoi să formeze o echipă din persoane capabile să obţină votul de învestitură al Parlamentului European înainte de încheierea mandatului Comisiei Barroso, în octombrie 2014.

 

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă