9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialNoul guvern de la Sofia se naste greu

Noul guvern de la Sofia se naste greu

Formarea noului guvern bulgar sufera noi amanari, iar Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNSII, de centru-dreapta, care a primit mandatul de a alcatui Executivul dupa esecul socialistilor) a primit o lovitura din partea unei formatiuni apropiate ca doctrina.
Democratii pentru o Bulgarie Puternica (partid declarat si consecvent anticomunist) au anuntat ca nu vor participa la negocierile pentru constituirea noii coalitii de guvernamant dupa ce functia de prim-ministru a fost oferita socialistilor. “Democratii pentru o Bulgarie Puternica nu vor sustine un guvern la care participa Partidul Socialist Bulgar”, se arata intr-un comunicat al formatiunii de dreapta conduse de fostul premier Ivan Kostov.
Partidul Socialist (fost comunist) a primit cu reticenta propunerea Miscarii Nationale Simeon al II-lea de a participa la o coalitie de guvernamant de uniune nationala, desi i s-a oferit conducerea Executivului, care ar urma sa fie constituit pe baza acestei coalitii. De altfel, si Miscarea Nationala Simeon al II-lea a respins o propunere “in oglinda” a socialistilor atunci cand acestia au avut mandatul de a constitui guvernul, ca partid care a castigat totusi alegerile legislative din 25 iunie.
In locul raspunsului asteptat din partea socialistilor, Miscarea Nationala Simeon al II-lea a primit o scrisoare cu 12 intrebari, prin care Partidul Socialist ii cere sa clarifice planurile politice imediate.
Teoretic, toate formatiunile democratice din Bulgaria, de dreapta sau de stanga, sustin aderarea tarii la Uniunea Europeana, daca este posibil la 1 ianuarie 2007. Practic insa, tergiversarea formarii noului guvern submineaza acest obiectiv, iar expertii par sa se fi resemnat cu ideea amanarii. “Suntem deja siguri in proportie de 90 la suta ca o amanare va avea loc , iar posibilitatea aceasta se va apropia de suta la suta” in cazul unui nou esec in constituirea guvernului, declara Konstantin Paskalev, fost consilier prezidential, citat de presa bulgara si internationala.
Krasen Stancev, directorul Institutului pentru Economie de Piata de la Sofia, este la fel de pesimist: “Rezultatul indecis (al alegerilor legislative din 25 iunie) a indicat imediat ca amanarea aderarii ar fi inevitabila”.
In 17 luni, cate au mai ramas pana la 1 ianuarie 2007, Bulgaria trebuie sa adopte aproape 20 de pachete de legi, intre care un nou Cod Penal. “Graficul parlamentar aglomerat este insa intarziat din cauza tergiversarilor in formarea puterii executive”, iar obstacolele aparute “ne indeparteaza si mai mult de obiectivul de a adera la UE la termenul stabilit de comun acord cu Uniunea”, avertiza presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov.

Cele mai citite

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă