3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialNoi proteste la Barcelona. Guvernul Spaniei cercetează ipoteza unui amestec al Rusiei...

Noi proteste la Barcelona. Guvernul Spaniei cercetează ipoteza unui amestec al Rusiei în Catalonia

Susținătorii independenței Cataloniei au ieșit din nou în stradă, la Barcelona, în timp ce guvernul Spaniei cercetează o implicare rusească în criza catalană, informează sâmbătă TVR.

Suspiciuni legate de o implicare a Moscovei au apărut după ce pe rețelele de socializare au fost remarcate mesaje legate de Spania, postate de pe teritoriul Rusiei. Guvernul de la Madrid cercetează ipoteza unui amestec al Rusiei în tulburările din Catalonia după ce au fost depistate acțiuni intense de propagandă pe rețelele sociale.

Ministrul Apărării din Spania,  Maria Dolores de Cospedal, a declarat că "Guvernul nostru a verificat că multe mesaje de pe rețelele de socializare provin de pe teritoriul Rusiei. Folosesc expresia exactă „teritoriul Rusiei", pentru că asta nu înseamnă neapărat că avem confirmarea implicării guvernului rus. De aceea trebuie să acționăm cu prudență".

Mișcările separatiste din Catalonia nu au găsit susținere în interiorul Uniunii Europene, dar liderul Partidului Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, s-a declarat solidar cu cetățenii catalani care, în opinia sa, vor să trăiască sub steagul catalan și să vorbească limba catalană.

Partidele din cea mai înstărită regiune spaniolă se pregătesc să participe la alegerile anticipate din 21 decembrie, iar formațiunile separatiste au decis să-i includă pe liste și pe foștii oficiali arestați de justiția spaniolă.

Manifestanții au ieșit din nou pe străzile din Barcelona ca să critice demiterea guvernului regional și arestarea foștilor miniștri catalani.

8 dintre aceștia și 2 lideri ai unor ONG-uri pro independență sunt cercetați în arest preventiv după ce au fost implicați în organizarea referendumului din 1 octombrie.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă