21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialNoi nume pe lista de sancţiuni vizându-i pe susţinătorii lui Bashar al-Assad

Noi nume pe lista de sancţiuni vizându-i pe susţinătorii lui Bashar al-Assad

Statele Unite au adăugat patru persoane și șase entități pe lista de sancțiuni care vizează susținătorii președintelui sirian Bashar al-Assad, printre care și o bancă rusă și un fost oficial rus, potrivit Mediafax. 

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat miercuri că sancţiunile vizează Banca Alianţa Financiară Rusă pentru rolul pe care-l joacă în tranzacţii cu Guvernul sirian.

De asemenea, Departamentul a sancţionat două persoane care au legături cu banca – Kirsan Iliomjinov, în prezent preşedintele Federaţiei Mondiale de Şah, un fost preşedinte al regiunii ruse Kalmîkia, şi Mudalai Kuri, unul dintre conducătorii băncii.

Pe listă a fost introdus şi numele unui om de afaceri sirian, George Haswani, despre care departamentul afirmă că “serveşte ca mijlocitor pentru achiziţii de petrol ale regimului sirian” de la gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Pe listă au fost introduse, de asemenea, alte entităţi deţinute sau controlate de către Kuri.

Statul Islamic, prezentat de către oficiali americani drept cea mai bogată grupare teroristă jihadistă, se finanţează în mare parte de pe urma câmpurilor petroliere pe care le-a cucerit de la Guvernul sirian. Gruparea teroristă vinde petrol prin reţele de contrabandă mai vechi, potrivit unor experţi şi oficiali.

Guvernul al-Assad a cumpărat petrol de la SI, acuza anul trecut un oficial din cadrul Trezoreriei.

Statele Unite au folosit instrumente financiare şi militare împotriva SI, care a revendicat luna aceasta atacurile coordonate de la Paris, soldate cu 130 de morţi. Luna trecută, militarii americani au lansat o campanie aeriană – “Tidal Wave II” – care se concentrează asupra instalaţiilor petroliere din Siria asupra cărora gruparea deţine controlul.

Oficiali în domeniul Apărării estimează că SI a obţinut până în octombrie 47 de milioane de dolari din vânzarea de petrol, iar campania americană a redus acest volum cu aproximativ 30%, potrivit Reuters.

Adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov a declarat miercuri, referindu-se la aceste sancţiuni, că este necesar ca Washingtonul să înceteze cu “jocurile geopolitice”, potrivit RIA Novosti.

Iliomjinov a respins acuzaţiile Trezoreriei americane, potrivit agenţiilor ruse de presă.

“Vreau să subliniez că nu am avut niciodată vreun fel de interese comerciale în Siria sau Iran”, a declarat el pentru Interfax.

El a declarat pentru RIA Novosti că intenţiona să efectueze o vizită în Statele Unite săptămâna viitoare pentru a semna un contract prin care Campionatul Mondial de Şah de anul viitor să fie organizat la New York.

Reuters precizează că nu a reușit să-i contacteze pe Kuri sau banca rusă.

 

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă