2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialNicolae Timofti, la consultări cu patru partide parlamentare

Nicolae Timofti, la consultări cu patru partide parlamentare

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a convocat marţi la consultări patru partide parlamentare, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat din Moldova (PDM), Partidul Comuniştilor din Repblica Moldova (PCRM) şi Partidul Liberal (PL), în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, relatează IPN, conform Mediafax

Prima consultare va avea loc la ora 14.15 cu deputaţii liberal-democraţi, urmată la ora 15.00 de întâlnirea cu democraţii, la 15.45 cu parlamentarii comunişti şi la 16.30 cu cei liberali.

Citeşte şi: Guvern minoritar la Chişinău, cu sprijin de la comuniști

La 13 ianuarie, Timofti s-a întâlnit cu reprezentanţii PSRM, câştigătorii alegerilor de la sfârşitul lui noiembrie, care au declarat că îşi menţin poziţia politică şi refuză să participe la crearea unei coaliţii de guvernare cu partidele care nu le acceptă condiţiile.

După desemnarea lui de către preşedinte, candidatul pentru funcţia de prim-ministru urmează ca în 15 zile să ceară votul de încredere al Parlamentului în privinţa programului de activitate şi a listei naţionale a Guvernului.

Citeşte şi: Iurie Leancă, propus de PLDM pentru postul de premier al Republicii Moldova

La sfârşitul săptămânii trecute, când PLDM şi PDM au format coaliţia de guvernare, liderul liberal-democrat Vlad Filat le-a spus jurnaliştilor că Guvernul va fi ales în cel mult două săptămâni. Acesta a declarat, de asemenea, că îl va propune pe Iurie Leancă pentru funcţia de premier.

Totodată, acordul de constituire a Alianţei Politice pentru o Moldovă Europeană, dintre PLDM şi PDM, a fost dat publicităţii în cursul zilei de luni. Documentul are 13 pagini şi prevede, pe lângă principiile de formare a unei alianţe minoritare, şi repartizarea funcţiilor în Parlament, Guvern şi alte instituţii administrative centrale, relatează Jurnal de Chişinău.

Citeşte şi: Protest: Sute de moldoveni au cerut un procuror general străin

Potrivit acordului PLDM ar urma să primească funcţia de premier dar şi nouă ministere – Ministerul de Externe, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii.

Alte opt ministere ar reveni Partidului Democrat: Ministerul Economiei, funcţia de prim-ministru pentru Reintegrare, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Culturii, Ministerul Muncii, Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Ministerul Tineretului şi Sportului.

În Parlament, funcţia de preşedinte aparţine PDM, precum şi conducerea comisiilor parlamentare Juridică şi pentru Politică Externă. Liberal-democraţii vor conduce Comisia pentru Economie şi cea pentru Cultură.

Cele mai citite

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...
Ultima oră
Pe aceeași temă