16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Atac ISIS la o biserică din Franţa. Preotul creştin a fost...

FOTO+VIDEO. Atac ISIS la o biserică din Franţa. Preotul creştin a fost decapitat. Papa condamnă atacul. Arhiepiscopul Siriei acuză forțele satanice

UPDATE 21,00:  Arhiepiscopul catolic de Alep (Siria), monseniorul Jean-Clement Jeanbart, venit în Franţa pentru a conduce un pelerinaj religios, a denunţat marţi ”forţele satanice” după atacul jihadist comis în dimineaţa aceleiaşi zile într-o biserică din Franţa, în cursul căruia doi atacatori i-au tăiat gâtul unui preot, relatează AFP citată de Agerpres.

”Am aflat că un preot a fost martirizat în biserica sa. Îi cer Domului să ne dea, în schimbul acestui sacrificiu, milă şi iertare. Îi cer să potolească forţele satanice care sunt pe cale să zguduie lumea, Biserica şi pe credincioşi”, a declarat prelatul Bisericii greco-catolice melkite din Siria în faţa a mii de credincioşi strânşi în Sainte-Anne d’Auray (vest). 

”Mă rog Domului ca voi să nu treceţi prin suferinţele pe care le-am îndurat noi”, le-a spus el, referindu-se la situaţia din ţara sa, sfâşiată de război de cinci ani, şi lansând un apel vibrant pentru susţinerea creştinilor din Orient în scopul de a evita ”exodul” lor.

—————————-

UPDATE 19,15:  Cei doi autori ai atacului de marţi de la o biserică din nordul Franţei l-au forţat pe preot să îngenuncheze înainte de a-l ucide şi au filmat crima, transmite Reuters citată de Agerpres.

Aceste detalii șocante au fost prezentate la un post francez de radio de o călugăriţă care fusese la rândul ei luată ostatică, dar care a reuşit să scape.

Călugăriţa a fost una dintre cele câteva persoane luate ostatice de către atacatorii înarmaţi cu cuţite în timpul slujbei de dimineaţă de la o biserică din localitatea Saint-Etienne-du-Rouvray, în apropiere de oraşul Rouen din nordul ţării. 

“L-au forţat să îngenuncheze, iar el a încercat să se apere şi astfel a început drama”, a spus călugăriţa, care s-a identificat ca sora Danielle, la postul de radio RMC, adăugând că ea a fugit în momentul în care unul dintre atacatori l-a ucis pe preot.

—————————–

UPDATE 18.14:  Liderul opoziţiei conservatoare franceze, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, a cerut marţi, după atentatul jihadist asupra unei biserici din Normandia, o schimbare în profunzime a politicii de combatere a terorismului, el estimând că ceea ce lipseşte în prezent acestei politici este o atitudine hotărâtă în lupta cu un inamic ce nu are milă. ‘Trebuie să fim implacabili. Pretextele legale, precauţiile, contextele unei acţiuni incomplete nu sunt admisibile’, a subliniat Sarkozy într-o declaraţie acordată la sediul partidului său, Republicanii. 

După ce a vorbit despre atacul ‘extrem de inuman’ din cursul dimineţii – când doi terorişti jihadişti i-au tăiat gâtul unui preot într-o biserică şi au rănit grav o altă persoană pe care au încercat să o ucidă în acelaşi mod – liderul conservatorilor francezi a estimat că ‘această situaţie ar trebuie să ne oblige la mai multă luciditate şi la o înţelegere a faptului că trebuie să ne schimbăm în profunzime dimensiunea şi strategia răspunsului’. ‘Duşmanul nostru nu are tabuuri, limite, morală şi nici frontiere. Trebuie să fim implacabili’, a insistat Sarkozy. 

Prin urmare, el a cerut actualului guvern socialist de la Paris să aplice ‘toate propunerile’ prezentate de formaţiunea Republicanii în ultimele luni şi să o facă ‘fără întârziere’, întrucât ‘nu mai este timp de pierdut’. ‘Este un război şi nu avem altă opţiune decât să-l ducem până la capăt şi să-l câştigăm’, a conchis Sarkozy. 

UPDATE 17.02: Unul dintre cei doi autori ai luării de ostatici, marţi, într-o biserică din Saint-Etienne-du-Rouvray, în Normandia (nordul Franţei), în cursul căreia un preot a fost ucis tăindu-i-se gâtul, ‘ar fi fost cunoscut de serviciile antiteroriste’, au anunţat surse apropiate anchetei, precizând că identificarea oficială este în desfăşurare, relatează AFP. 

Potrivit primelor elemente ale anchetei, care trebuie coroborate prin identificarea formală a celor doi atacatori, bărbatul, ucis alături de complicele său de către poliţişti, se afla în atenţia serviciilor de informaţii, menţionează sursele citate. El a încercat să ajungă în Siria în 2015 şi a fost cercetat, la revenirea sa în Turcia, pentru asociere cu infractori în legătură cu o grupare teroristă şi plasat în detenţie provizorie, după care a fost eliberat cu brăţară de supraveghere electronică. 

În cursul după-amiezii au avut loc operaţiuni pentru a se verifica dacă există obiecte capcană sau vreun dispozitiv explozibil în interiorul sau în jurul edificiului religios.

UPDATE 15:35. Gruparea extremistă Statul Islamic (SI) a transmis marţi că autorii atacului asupra unei biserici din Normandia, în Franţa, în care un preot a fost ucis, sunt doi dintre ‘soldaţii’ săi, revendicarea fiind făcută publică prin intermediul agenţiei AMAQ, organ de propagandă al organizaţiei jihadiste, relatează DPA, Reuters şi AFP. 

În atac a fost de asemenea rănită o persoană, care acum se zbate între viaţă şi moarte. 

UPDATE 15:20. Potrivit unei surse poliţieneşti, persoana grav rănită a fost supusă de asemenea unei tentative de a i se tăia gâtul, iar în prezent se zbate între viaţă şi moarte. Preotul atacat în timpul slujbei se numea Jacques Hamel, avea 84 de ani, era preot în această parohie de 20 de ani şi asigura permanenţa în luna iulie, informează AFP şi Le Figaro, citate de Agerpres

Autorii luării de ostatici şi apoi ai crimei au fost împuşcaţi mortal de poliţie. 

UPDATE 15:07. Papa Francisc îşi exprimă marţi ‘durerea şi groaza’ şi ‘condamnă ferm’ atacul dintr-o biserică din Franţa, se arată într-un comunicat al Vaticanului, care califică această crimă ca fiind una ‘barbară’, transmite AFP, preluată de Agerpres. 

“Suntem extrem de afectaţi în special de faptul că acest act violent oribil s-a produs într-o biserică, un loc sacru unde se afirmă iubirea faţă de Dumnezeu, prin uciderea cu barbarie a unui preot şi rănirea unor credincioşi”, a explicat Vaticanul. 
Papa, care urmează să înceapă miercuri o vizită în Polonia cu ocazia Zilelor Mondiale ale Tineretului, “a fost informat şi îşi exprimă la rândul său durerea şi oroarea, condamnă ferm orice formă de ură şi se roagă pentru răniţi”, a adăugat Sfântul Scaun. 
“Această nou informaţie teribilă se adaugă din păcate la o serie de violenţe în ultimele zile care ne-au bulversat deja, stârnind o imensă durere şi îngrijorare”, a precizat Vaticanul, care se declară alături de parohia lovită de atac şi de întregul popor francez. 

UPDATE 14.55. Atacul asupra unei biserici din Saint-Etienne-du-Rouvray, Normandia (nordul Franţei). a fost comis de “doi terorişti care se revendică” a face parte din gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a declarat marţi preşedintele francez Francois Hollande, care s-a deplasat în localitatea unde s-a produs incidentul, potrivit Le Figaro. 

Şeful statului francez a calificat atacul, în care un preot a fost ucis tăindu-se gâtul cu un cuţit, ca fiind un ‘abject atentat terorist’. “Trebuie să continuăm războiul împotriva Statului Islamic prin toate mijloacele”, a adăugat Hollande. 

UPDATE 13:35. “Vom face bloc” în faţa acestui “atac barbar al unei biserici”, a declarat marţi premierul Manuel Valls, după luarea de ostatici de la Saint-Etienne-du-Rouvray, relatează AFP.

UPDATE 12.50: Cei doi atacatori au fost ucişi de forţele de intervenţie. Potrivit unui prim bilanţ, preotul bisericii a fost ucis prin decapitare, iar o altă persoană a fost rănită grav.

UPDATE 12.30: Doi bărbaţi care au luat marţi mai mulţi ostatici într-o biserică din regiunea Normandia, nordul Franţei, în apropiere de Rouen, au fost neutralizaţi, a declarat o sursă din poliţia franceză, care a menţionat că unul dintre ostatici a fost ucis, transmit Reuters şi AFP. Potrivit 20minutes.fr, persoana ucisă ar fi preotul bisericii din oraşul Saint-Etienne-du-Rouvray (Seine-Maritime) şi, potrivit unor informaţii, acesta ar fi fost decapitat. 

Reuters menţionează că nu este clar deocamdată dacă atacatorii au fost ucişi sau dacă au fost capturaţi în viaţă, în timpul operaţiunii poliţiei. Potrivit postului RTL, pompierii sosiţi la faţa locului au anunţat că există mai mulţi răniţi. Motivaţiile suspecţilor sunt deocamdată necunoscute. 

=====

Doi bărbaţi înarmaţi cu cuţite au luat marţi mai mulţi ostatici într-o biserică dintr-un oraş din nordul Normandiei, în apropiere de Rouen (nordul Franţei), a anunţat o sursă din poliţie, informează Reuters, potrivit Agerpres. 

Potrivit sursei citate, între patru şi şase oameni sunt ţinuţi ostatici de doi atacatori în oraşul Saint-Etienne-du-Rouvray (Seine-Maritime). Potrivit site-ului Normandie Actu, printre ostatici se numără şi preotul. Motivaţiile suspecţilor sunt deocamdată necunoscute. La locul incidentului s-au deplasat mai multe echipe de intervenţie. 

Publicaţia Derniere Nouvelle D’Alsace (DNA) relatează că Brigada Rapidă de Intervenţie (BRI) din Caen se află deja la biserică, iar cartierul în care este situat lăcaşul de cult a fost închis. Potrivit DNA, este vorba de cinci ostatici: un preot, două măicuţe şi doi enoriaşi.

Cine era preotul ucis de atentatori?

Preotul Jacques Hamel, în vârstă de 84 de ani, este descris de către cei care l-au cunoscut ca fiind modest, dedicat şi întotdeauna disponibil pentru enoriaşii săi.

Retras de circa un deceniu, părintele Jacques Hamel oficia în mod regulat ca auxiliar la biserica din St Etienne-du-Rouvray, în apropiere de Rouen, şi în ţara vecină Elbeuf, informează presa locală, citată de The Guardian, transmite Mediafax. Atunci când preotul parohiei, părintele Auguste Moanda-Phuati, era ocupat, Jacques Hamel îl substituia, în ciuda venerabilei sale vârste. 

Născut în 1930. părintele a fost hirotonit în 1958 şi şi-a petrecut cea mai mare a carierei în nord-vestul Franţei, inclusiv mai mult de 30 de ani la St-Étienne. El a sărbătorit 50 de ani în rândul clerului în 2008.

După ce s-a retras în mod oficial, la 75 de ani, el a cerut să rămână în parohie şi să continue să ajute atunci când este necesar. “Acest om a fost un om bun”, a declarat preşedintele consiliului regional, Morin Hervé.

Enoriaşii s-au declarat devastaţi de crimă: “Familia mea a fost aici timp de 35 de ani, iar noi îl cunoşteam de o veşnici”, a declarat o femeie care deţine un salon de frumuseţe în zonă pentru revista L’Express. Hamel a fost “foarte discret”, a mărturisit femeia. “Nu-i plăcea să se prezinte. El a fost cineva care a fost foarte apreciat în comunitatea locală”.

Un alt vecin a declarat pentru aceeaşi revistă: “A fost un om care şi-a făcut treaba până la capăt. Era bătrân, dar întotdeauna disponibil pentru toată lumea. A fost un preot bun. Era aici de mai mulţi ani; a trăit în casa parohială de aici. Mulţi enoriaşi l-au cunoscut foarte bine”.

Dominique Lebrun, arhiepiscopul de Rouen, a anunţat la Cracovia, unde participa la o întâlnire internaţională a tinerilor catolici, că se va întoarce în Franţa marţi seara şi va vizita parohia.

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă