8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Atacul cu toporul, într-un tren din Germania, REVENDICAT de gruparea Stat...

FOTO+VIDEO. Atacul cu toporul, într-un tren din Germania, REVENDICAT de gruparea Stat Islamic. Oficial german: Tânărul afgan pare să se fi radicalizat singur

UPDATE 13.53:  Tânărul afgan pare să se fi radicalizat singur şi nu există dovezi care să indice o legătură cu vreo organizaţie teroristă, a declarat ministrul de interne din Bavaria, Joachim Hermann, citat de DPA, potrivit Agerpres.

Oficialul a mai spus că textul în limba paştu găsit în tren printre lucrurile atacatorului indică faptul că este vorba de o persoană care s-a radicalizat pe cont propriu. Textul în limba paştu făcea referire la islam şi la „nevoia de a rezista”, dar cuvintele sunt interpretabile. Totodată, printre lucrurile atacatorului s-a găsit şi o scrisoare de adio adresată tatălui său. 

Herrmann a mai spus pe de altă parte că atacul din tren nu este un motiv de suspiciuni generalizate la adresa refugiaţilor. El a adăugat că germanii nu pot înceta să mai meargă cu trenul şi nu vor permite atacatorilor să le distrugă vieţile. 

Ministrul federal de Interne, Heiko Maas, a spus la rândul său că tânărul atacator este un „lup singuratic”. El a condamnat atacul, însă a subliniat că astfel de incidente sunt dificil de oprit. „Este dificil să descurajezi <<lupii singuratici>>, care nu îşi coordonează acţiunile cu terţe părţi”, a spus Heiko Maas la postul de televiziune N24. 

12.46: Poliţia germană a deschis o anchetă internă pentru a stabili dacă a fost justificat împuşcarea adolescentului afgan, care a atacat mai multe persoane dintr-un tren, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

Renate Kuenast, politician proeminent al Partidului Verzilor, a criticat felul în care a acţionat poliţia, spunând că adolescentul ar fi trebuit imobilizat, nu ucis. 

11.49:  Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat, marți, atacul din trenul din Germania, potrivit agenției Amaq, apropiată grupării jihadiste, informează Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, gruparea SI a susținut că atacul soldat cu rănirea a patru persoane a fost comis de un luptător de-al său. „El a condus această operaţiune ca răspuns la apelurile de a viza ţările coaliţiei (conduse de SUA) care luptă împotriva SI” în Siria şi în Irak, a relatat Amaq. 

Potrivit primelor date ale anchetei, mai mulţi martori au declarat că afganul a strigat „Allahu Akbar” (Allah este mare), iar în camera individului a fost găsit un steag al grupării jihadiste Stat Islamic, confecţionat artizanal. Totuşi, afganul, care a depus o cerere de azil în Germania anul trecut, nu era cunoscut serviciilor de informaţii. El trăia de circa două săptămâni în localitatea Ochsenfurt, aflată aproape de locul atacului. 

11.45:  Ministrul de interne din Bavaria, Joachim Herrmann, a anunțat, marți, că măsurile de securitae vor fi sporite, după atacul comis de un tânăr afgan, potrivit agenției EFE, citată de Agerpres.

Cu toate acestea, oficialul a subliniat că „nu este posibil să existe câte un agent de poliţie în fiecare vagon de tren”, astfel că autoritățile nu pot garanta securitatea „sută la sută”, atunci când o persoană decide să acţioneze pe cont propriu cu un topor sau cu un cuţit.

„Se poate întâmpla în orice colţ, în orice loc din Germania”, a insistat oficialul.

09.30: Două dintre victime sunt în stare foarte gravă, a declarat ministrul de Interne al Landului Bavaria, într-o conferință de presă, potrivit Digi24.

Totodată, în camera sa ar fi fost găsit un steag al grupării Stat Islamic, desenat de mână. Autorităţile au verificat camera unde locuia agresorul, într-un centru de refugiaţi, pentru a aflat cât mai multe despre motivele atacului şi despre personalitatea atacatorului.

Pentru moment, nu se cunoaște dacă tânărul avea legături cu gruparea jihadistă.

07.55 : Patru persoane au fost rănite, dintre care trei sunt în stare critică, iar alte 14 sunt în stare de șoc, după ce un cetățean afgan, în vârstă de 17 ani, i-a atacat la bordul unui tren, folosind un cuțit și un topor, potrivit Ministerului de Interne al Landului Bavaria, citat de Mediafax.

„Cu puţin timp înainte să ajungă la Würzburg, un individ a agresat pasagerii cu un topor şi un cuţit. Sunt trei răniţi grav şi mai multe persoane rănite uşor”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei locale. 

Incidentul s-a produs în jurul orelor 21.15 (19.15 GMT), la bordul unui tren regional, care făcea legătura între oraşele Treuchtlingen şi Würzburg, în landul Bavaria. După atac, tânărul a încercat să fugă de poliție, însă a fost împușcat mortal. 

Potrivit ministrului regional de interne, Joachim Herrmann, o unitate specială de intervenţie a poliţiei germane (SEK), care a pornit pe urmele lui, a deschis focul atunci când tânărul a încercat să îi atace pe membrii acesteia cu armele avute asupra lui. Unitatea se afla din întâmplare în oraş, pentru o altă misiune, şi a putut interveni atunci când a fost dată alarma.

Autorul faptelor a reuşit să fugă din tren, poliţia a plecat în urmărirea lui şi în cadrul acestei urmăriri a deschis focul asupra agresorului şi l-a ucis”, a precizat el. 

Autorul atacului avea 17 ani și era solicitant de azil ajuns singur, fără familie, în Germania, potrivit ministrului ut ministrul bavarez de interne. El locuia în localitatea Ochsenfurt, învecinată cu locul unde a avut loc atacul, şi fusese luat în îngrijire de o familie gazdă, fiind minor, a declarat el la postul naţional de televiziune ARD. 

Purtătorul de cuvânt al ministrului, Oliver Platzer, a afirmat că „este destul de probabil să fie vorba despre un atentat islamist”, subliniind că agresorul a strigat „Allahu Akbar” în timpul atacului. 

Cu toate acestea, autorităţile locale au menţionat că trebuie aşteptat rezultatul anchetei pentru a se pronunţa definitiv. Dacă pista unui atentat cu motivaţie jihadistă se va confirma, venind mai ales din partea unui solicitant de azil, faptul ar putea fi de natură să reaprindă dezbaterea în Germania asupra politicii de deschidere generoasă a cancelarul Angela Merkel faţă de refugiaţi. 

Chiar dacă statisticile Ministerului federal de Interne nu arată nicio corelaţie între fluxul de solicitanţi de azil şi creşterea criminalităţii sau a riscului terorist, dreapta xenofobă din Germania ar putea exploata temerile opiniei publice legate de acest subiect. 

 

—–

Un individ a atacat cu toporul mai mulţi pasageri ai unui tren din Germania, cel puţin 21 persoane fiind rănite, afirmă surse citate ziarul Die Welt, potrivit BBC.

Atacul a avut loc luni seară într-un tren regional care circula între localităţile Treuchtlingen şi Würzburg, în centrul Germaniei. Presupusul autor al atacului a fost împuşcat mortal de poliţie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă