Negocierile UE - Marea Britanie pe tema Brexit-ului au început oficial. Michel Barnier: "Timpul ne presează"

Negocierile Uniunii Europene cu Marea Britanie au început "în mod constructiv", iar cele două părţi au convenit ca procesul de Brexit să se desfăşoare într-o manieră "ordonată", a declarat Michel Barnier, reprezentantul Comisiei Europene.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 19.06.2017 - 21:51

UPDATE 21,40: Negocierile Uniunii Europene cu Marea Britanie au început "în mod constructiv", iar cele două părţi au convenit ca procesul de Brexit să se desfăşoare într-o manieră "ordonată", a declarat Michel Barnier, reprezentantul Comisiei Europene în această negociere, informează Reuters citată de Mediafax.

"Prima sesiune a negocierilor a fost utilă. Timpul ne presează. Cele două părţi au obiectivul de a se asigura că Brexit se va produce în mod ordonat", a declarat Michael Barnier, citat de site-ul agenţiei Reuters.

"Astăzi, am convenit asupra datelor, am stabilit lucruri de ordin organizatoric, am fixat priorităţile negocierilor. Am vrut să stabilim principiile provocărilor asociate ieşirii Marii Britanii din UE. Un acord corect este posibil şi va fi mult mai bine decât în lipsa unui acord", a precizat Barnier.

Cele două părţi au stabilit luni, la Bruxelles, noi patru runde de negocieri lunare, următoarea fiind programată pe 17 iulie.


UPDATE 13.00: Negociatorul-șef al Uniunii Europene privind Brexit-ul, Michel Barnier, a lansat, luni, discuțiile cu Marea Britanie , pe tema ieșirii din blocul comunitar, informează AFP.

„Astăzi lansăm negocierile pentru retragerea ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană", a declarat, pe un ton solemn, Michel Barnier, după ce a dat mâna cu omologul său britanic.

Scopul acestei prime întâlniri este „identificarea priorităților și programului de întâlniri", a adăugat el.


Negocierile dintre UE și Marea Britanie privind Brexit-ul vor începe luni, la Bruxelles, chiar dacă premierul britanic Theresa May pornește de pe o poziție slăbită după rezultatul neconvingător în alegerile anticipate recente, în urma cărora Partidul Conservator pe care îl conduce a pierdut majoritatea în parlament, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Negociatorii celor două părți au convenit să meargă înainte cu data de 19 iunie, așa cum a fost plănuit, în ciuda rezultatului slab obținut de conservatori la acest scrutin convocat de May în speranța că își va întări poziția politică pentru discuțiile cu UE. Însă May conduce acum un guvern minoritar și există semne de întrebare în legătură cu abilitatea guvernului de a începe aceste negocieri.

Premierul și alți înalți oficiali, inclusiv ministrul pentru Brexit, David Davis, au evidențiat săptămâna trecută că prioritățile guvernului și calendarul negocierilor nu s-au schimbat în urma alegerilor.

Negocierile sunt programate să înceapă la ora 11.00 (09.00 GMT) la Bruxelles printr-o întâlnire între Davis și negociatorul-șef al UE, Michel Barnier. Programul include un dejun de lucru și o sesiune de discuții între cei doi negociatori și întâlniri între adjuncții lor.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...