15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialNegocierile UE - Marea Britanie pe tema Brexit-ului au început oficial. Michel...

Negocierile UE – Marea Britanie pe tema Brexit-ului au început oficial. Michel Barnier: “Timpul ne presează”

UPDATE 21,40: Negocierile Uniunii Europene cu Marea Britanie au început "în mod constructiv", iar cele două părţi au convenit ca procesul de Brexit să se desfăşoare într-o manieră "ordonată", a declarat Michel Barnier, reprezentantul Comisiei Europene în această negociere, informează Reuters citată de Mediafax.

"Prima sesiune a negocierilor a fost utilă. Timpul ne presează. Cele două părţi au obiectivul de a se asigura că Brexit se va produce în mod ordonat", a declarat Michael Barnier, citat de site-ul agenţiei Reuters.

"Astăzi, am convenit asupra datelor, am stabilit lucruri de ordin organizatoric, am fixat priorităţile negocierilor. Am vrut să stabilim principiile provocărilor asociate ieşirii Marii Britanii din UE. Un acord corect este posibil şi va fi mult mai bine decât în lipsa unui acord", a precizat Barnier.

Cele două părţi au stabilit luni, la Bruxelles, noi patru runde de negocieri lunare, următoarea fiind programată pe 17 iulie.


UPDATE 13.00: Negociatorul-șef al Uniunii Europene privind Brexit-ul, Michel Barnier, a lansat, luni, discuțiile cu Marea Britanie , pe tema ieșirii din blocul comunitar, informează AFP.

„Astăzi lansăm negocierile pentru retragerea ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană", a declarat, pe un ton solemn, Michel Barnier, după ce a dat mâna cu omologul său britanic.

Scopul acestei prime întâlniri este „identificarea priorităților și programului de întâlniri", a adăugat el.


Negocierile dintre UE și Marea Britanie privind Brexit-ul vor începe luni, la Bruxelles, chiar dacă premierul britanic Theresa May pornește de pe o poziție slăbită după rezultatul neconvingător în alegerile anticipate recente, în urma cărora Partidul Conservator pe care îl conduce a pierdut majoritatea în parlament, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Negociatorii celor două părți au convenit să meargă înainte cu data de 19 iunie, așa cum a fost plănuit, în ciuda rezultatului slab obținut de conservatori la acest scrutin convocat de May în speranța că își va întări poziția politică pentru discuțiile cu UE. Însă May conduce acum un guvern minoritar și există semne de întrebare în legătură cu abilitatea guvernului de a începe aceste negocieri.

Premierul și alți înalți oficiali, inclusiv ministrul pentru Brexit, David Davis, au evidențiat săptămâna trecută că prioritățile guvernului și calendarul negocierilor nu s-au schimbat în urma alegerilor.

Negocierile sunt programate să înceapă la ora 11.00 (09.00 GMT) la Bruxelles printr-o întâlnire între Davis și negociatorul-șef al UE, Michel Barnier. Programul include un dejun de lucru și o sesiune de discuții între cei doi negociatori și întâlniri între adjuncții lor.

Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Replica lui Nicușor Dan pentru Cristian Popescu Piedone care s-a declarat interlop: „ Știm toți”

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, i-a replicat lui Cristian Popescu Piedone tot cu un mesaj inscriptionat pe tricou dupa ce acesta s-a afisat vineri cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă