12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMonsanto îşi face propria lege

Monsanto îşi face propria lege

Stupoarea şi indignarea au izbucnit în SUA după trecerea discretă a Monsanto Act, un amendament introdus într-o lege privind bugetul agriculturii. Cu acest amendament, culturile de OMG – organisme modificate genetic –, chiar neomologate, devin legale. Apărătorii mediului şi ina­micii OMG denunţă atât amendamentul, cât şi discreţia cu care a fost votat. Iar asociaţiile ecologiste americane se pregătesc de lobby.

Preşedintele Barack Obama a semnat acest proiect legislativ scris în parte chiar de societatea miliardară Monsanto, cea care profită direct de el şi care pune OMG deasupra legii în SUA. Pentru că, justiţia americană nu se va mai putea opune culturilor de plante modificate genetic, chiar dacă nu au obţinut omologarea şi, în fapt, sunt ilegale.

În legea de 78 de pagini există acum o dispoziţie care protejează excesiv societăţile de biotehnologie, cum este Monsanto, şi care dă undă verde continuării plantării şi vânzării culturilor OMG.

În acelaşi timp, lasă fără răspuns problemele privind riscurile pentru sănătatea consumatorilor acestor tipuri de produse. 250.000 de persoane au semnat o petiţie cerând preşedintelui să-şi opună veto-ul la proiectul de lege, dar acesta a ignorat documentul.

James Brumley, ziarist, explică în detaliu pericolul reprezentat de autorizarea societăţilor de biotehnologie de a ocoli controlul judiciar. „Până acum, Departamentul Agriculturii a supervizat şi aprobat- sau refuzat – analiza seminţelor modificate genetic, în timp ce tribunalele federale conservau puterea de a pune capăt testelor sau vânzării acestor plante dacă estimau că sănătatea publică era compromisă. Acum, prin această lege, sistemul judiciar nu mai are dreptul să intervină pentru a proteja consumatorul“.

În virtutea Monsanto Act, problemele de sănătate implicând culturile de OMG nu vor mai fi în măsură de a fi audiate de un judecător.

Potrivit publicaţiei New York Daily News, semnarea de către preşedinte nu este surprinzătoare ţinând cont de geneza proiectului de lege.

Senatorul american Roy Blunt (republican, Missouri) „a lucrat cu Monsanto pentru elaborarea amendamentului“, societatea fiind cea care a finanţat campania electorală a lui Blunt.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă