Ministerul de Externe a evacuat încă cinci români din zona afectată de uraganul Irma

Ministerul de Externe a finalizat acțiunea de evacuare a încă cinci cetățeni români care se aflau în zona afectată de uraganul Irma în America Centrală.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 14.09.2017 - 17:28

Ministerul de Externe a finalizat acțiunea de evacuare a încă cinci cetățeni români care se aflau în zona afectată de uraganul Irma în America Centrală.

"Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a evacuat alți 5 cetăţeni români, în cursul zilelor de 13 şi 14 septembrie 2017, din zona calamitată de uraganul Irma. În prezent, numărul cetăţenilor români care au fost evacuaţi cu sprijinul Celulei de Criză a MAE din zonele calamitate de uraganul Irma este de 14. Reamintim că în ceea ce privește Celula de Criză, aceasta a fost activată din dispoziţia ministrului afacerilor externe pentru coordonarea intervenţiilor misiunilor diplomatice române în zona calamitată de uraganul Irma, îşi continuă activitatea prin toate structurile componente, active şi operaţionale în regim de permanență (24/7), pentru sprijinirea tuturor cetăţenilor români afectaţi. Aceasta coordonează în prezent activitatea a 13 misiuni diplomatice și oficii consulare (Washington, Ciudad de Mexico, Havana, Chicago, Los Angeles, New York, Paris, Haga, Londra, Bogota, Lisabona, Varșovia, Ankara), atât din țările afectate de recenta calamitate naturală, cât și din statele care au cetățeni în zonele respective și întreprind demersuri de asistență și evacuare", informează un comunicat al MAE.

"Celula de Criză a MAE împreună cu partenerii portughezi au organizat preluarea unei persoane de cetățenie română din Guadelupa, care va ajunge la Lisabona în cursul zilei de astăzi. O echipă consulară a Ambasadei României la Lisabona este prezentă la aeroport pentru a acorda asistență consulară în vederea repatrierii; - O persoană a părăsit Insula Sint Maarten / Saint Martin, cu destinaţia finală Bogota, Columbia. Acţiunea de evacuare, coordonată de Celula de Criză a MAE, s-a realizat prin intermediul Ambasadei României la Bogota şi cu sprijinul autorităților columbiene. O echipă consulară din cadrul misiunii diplomatice române la Bogota a asistat cetăţeanul român la sosirea pe aeroportul din capitala Columbiei, oferindu-i întregul sprijin necesar; - Un alt cetăţean român a fost evacuat în siguranţă în Insula Guadelupa cu un zbor militar organizat de autoritățile franceze; - Membrii Celulei de Criză a MAE, în coordonare cu autorităţile spaniole, au realizat evacuarea a 2 (doi) cetăţeni români de pe Insula Sint Maarten / Saint Martin, cu destinația Madrid. O echipă consulară din cadrul misiunii diplomatice de la Madrid a preluat cei 2 (doi) conaționali și acordă asistența necesară pentru continuarea călătoriei spre România. Celula de Criză a MAE, prin intermediul Ambasadelor României la Paris, Haga și Londra, continuă demersurile de cooperare şi menține permanent legătura cu Celulele de Criză ale autorităților celor trei state sub a căror jurisdicție se află principalele teritorii insulare afectate (Insula Saint Martin/Sint Maarten, Insulele Virgine Britanice). Subliniem faptul că, în continuare, comunicarea cu cetățenii români aflați în zona calamitată se realizează cu dificultate, din cauza disfuncționalităților care afectează rețelele de telefonie și internet. În acest context, reprezentanții Celulei de Criză a MAE au intrat în direct la singurul post de radio local aflat încă în funcțiune, pentru a transmite informații cu privire la posibilitățile și coordonatele acțiunilor de evacuare atât în limba română, cât și în engleză și spaniolă", informează comunicatul MAE.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...