7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMiliardarul Beny Steinmetz a fost plasat în arest la domiciliu, în Israel,...

Miliardarul Beny Steinmetz a fost plasat în arest la domiciliu, în Israel, după ce a plătit o cauțiune uriașă, într-un dosar de corupție. Și Justiția română îl acuză de implicare în Dosarul Retrocedărilor

Omul de afaceri israelian Beny Steinmetz a fost plasat, luni, în arest la domiciliu, pentru două săptămâni, fiind acuzat de fapte de corupție legate de un proiect minier de amploare din Guinea, informează Wall Street Journal.

Bărbatul în vârstă de 60 de ani a fost pus în arest la domiciliu, timp de două săptămâni, și i s-a impus o cauțiune de aproximativ 26 de milioane de dolari, după ce a fost reținut pe un aeroport din Israel și dus la audieri, sub suspiciunea că corupție, potrivit oficialilor israelieni citați de WSJ. Anchetatorii îl acuză că ar fi mituit oficiali din Guinea pentru a obține drepturile de a exploata mina de metale feroase de la Simandou. Potrivit publicației The Guardian, autoritățile ar fi efectuat percheziții și la birourile și locuința din Israel a patronului firmei BSGR.

Surse din poliție, citate de The Guardian, precizează Steinmetz a este suspectat și de spălare de bani. Totodată. sursele mai spun că i-ar fi fost confiscate atât pașaportul israelian, cât și pe cel francez. Beny Steinmetz are și interdicția de a părăsi Israelul pentru 190 de zile. 

Într-un comunicat de presă, compania BSG Resources a precizat că arestarea lui Steinmetz la domiciliu nu are fundamente reale. La rândul său, avocatul lui Beny Steinmetz a negat acuzațiile.

„Procesul reprezintă o reciclare a unui proces mai vechi condus de Guvernul Guineei, care vine într-un moment care marchează ascensiunea președintelui corupt Alpha Conde, cu scopul de a confisca ilegal drepturile de minierit ale companiei BSGR. Au existat numeroase tentative lipsite de fundament prin care s-a încercat camuflarea actelor de corupție ale autorităților”, a precizat avocatul Yuval Sasson.

Într-un comunicat de presă, poliția israeliană a precizat că la anchetă au contribuit autoritățile din Statele Unite, Elveția, Guinea și Israel, ca parte dintr-un efort internațional de a-l aduce în fața justiției. Jurnaliștii de la Haaretz mai precizează că audierile în acest dosar vor continua. 

Ancheta autorităților internaționale a vizat rolul companiei BSGR într-un proiect minier de amploare din Guinea, cunoscut sub numele de Simandou, despre care se spune că este unul dintre cele mai mari depozite de minereu feros, preciza, luni, The Telegraph.

Compania lui Steinmetz, afaceri în Guinea

Astfel, în 2008, compania ar fi plătit o sumă relativ mică pentru jumătate din drepturile de expoatare asupra proiectului Simandou, pentru ca mai târziu să vândă jumătate din ele pentru 2,5 miliarde de dolari, ceea ce a fost considerată „afacerea secolului”. Însă compania și-a pierdut drepturile în 2014, după ce Guvernul Guineei a decis că firma condusă de Steinmetz a recurs la mită pentru a obține drepturile asupra proiectului de la anteriorul Executiv, acuzație negată de companie.

„Suntem ferm convinși că acuzațiile formulate de guvernul Guineei sunt lipsite de fundament și sunt o încercare sistematică a autorităților de a acoperi corupția care a înflorit în țară de mai mulți ani”, a precizat compania, într-un comunicat de presă.


Citește și: Afaceristul Beny Steinmetz a fost reținut în Israel. El este audiat de autoritățile judiciare israeliene într-o anchetă privind fapte de corupție legate de un proiect minier din Guinea. Miliardarul e implicat și în Dosarul Retrocedărilor

Unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Israel, Beny Steinmetz, a fost reținut, luni, de polițiștii israelieni, potrivit companiei miniere BSG Resources (BSGR), informează Reuters.


The Telegraph a mai precizat că reținerea lui Steinmetz reprezintă cea mai recentă evoluție în cazul proiectului Simandou. Inițial, grupul Rio Tinto a obținut drepturile de a exploata resursele din muntele Simandou, dar a pierdut jumătate dintre ele după ce Guvernul a decis că respectivei companii i-a luat prea mult pentru a demara procedurile de expoaltare. Astfel, BSGR a dobândit o parte dintre drepturi, ceea ce a determinat firma Rio Tinto să dea în judecată compania condusă de Steinmetz, pe motiv că i-ar fi furat jumătate din drepturi, pentru ca acestea să fie revândute mai târziu.

Aceeași companie, BSGR este cunoscută, în România, pentru că deține o mare parte din acțiunile unei companii internaționale care deține proiectul Roșia Montana, Gabriel Resources.

Într-o anchetă publicată de Rise Project se precizează că acționarul principal al proiectului aurifer de la Roșia Montana, grupul BSG Resources, a demarat, în 2014, o acțiune similară împotriva Republicii Guineea, țară din Africa de Vest unde i-au fost anulate două concesiuni miniere pe fondul unor grave acuzații de corupție. 

Potrivit sursei citate, lupta pentru resursele din Guineea ar fi scos la suprafață tranzacțiile oculte la care au recurs reprezentanții grupului BSG pentru a influența demnitarii din țara africană. Actorii principali din cazul Guineea ar avea legături directe cu România, mai precizează jurnaliștii RISE Project, care au analizat documentele unei anchete FBI.

Cine este Beny Steinmetz

Benjamin (Beny) Steinmetz este unul dintre cei mai bogați oameni din Israel, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari. Are o firmă specializată în tranzacţii cu diamante și în mineritul de diamante. Are afaceri în imobiliare și ex­ploatarea petrolului.


Citește continuarea aici: CUM A INTRAT ACȚIONARUL ROȘIA MONTANĂ ÎN VIZORUL FBI


A fost suspectat de corupție și în alte țări (spre exemplu, în Guineea, unde ar fi dat mită pentru exploatarea diamantelor), dar în România a fost inculpat în dosarul DNA Brașov al retrocedărilor din rețeaua Remus Truică – Prințul Paul. Curtea de Apel Brașov a emis și un mandat internațional de ares­tare pe numele său. Steinmetz a negat implicarea în fapte de corupție.

În România, numele său a fost legat de scandalul exploatării aurului de la Roșia Montana. El ar fi implicat și într-o afacere imobiliară din Capitală.

Tototdată, în luna august, surse RL precizau că în spatele afacerii Black Cube, firma israeliană acuzată că ar fi încercat să o spioneze pe șefa DNA, s-ar afla cunoscutul miliardar Beny Steinmetz.

 

Cele mai citite

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF. Ghidul poate...

Climate Change Summit Awards premiază tinerii și IMM-urile ce propun soluții practice la provocările climatice

Climate Change Summit, cel mai mare eveniment regional pe tema schimbărilor climatice, susține și premiază soluții inovatoare și transformatoare din Europa Centrală și de...

Gabriela Firea anunță că situația lui Cătălin Cârstoiu va fi discutată în coaliție în curând

Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să...
Ultima oră
Pe aceeași temă