11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMicul Afganistan din Marea Britanie

Micul Afganistan din Marea Britanie

Satul afgan din Norfolk, denumit “Sindh Kalay”, ocupă 30 de mii de hectare, eliberate pentru a putea fi folosite de Armată încă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.  

 14 milioane de lire sterline pentru o realitate convingătoare până la leşin

În Sindh Kalay militarii se aventurează prin piaţa aglomerată, dominată de mirosul insistent de mâncare gătită, trecând printre vânzători de carne şi mecanici care împart spaţiul cu animale vii. O astfel de scenă este supravegheată de elicopterul de atac Apache. În jur sunt sute de localnici agfani, expatriaţi pentru a juca fie roluri de lideri tribali, fie de luptători în armata naţională afgană sau, din contră, de militanţi talibani. Aceştia aplică toate strategiile folosite de insurgenţii “originali”, de la apariţia în locuri aglomerate cu o centură de dinamită pe corp până la ambuscadele în care încearcă să-i prindă pe soldaţii din trupele internaţionale. 

De asemenea, o echipă formată din oameni cu membre amputate joacă rolul soldaţilor răniţi, folosindu-se inclusiv de machiaj pentru ca totul să fie cât mai convingător. Chiar mai mult decât convingător, existând cazuri de soldaţi care au leşinat la văzul sângelui fals ţâşnind din corpul unui coleg. Costul acestor aranjamente militare: 14 milioane de lire sterline. 

“Aici se intră direct în teatrul de operatiuni”

 “Ţi se ridcă părul de pe spate şi pentru câteva momente simţi că eşti înapoi în Afganistan. Dacă poţi să simulezi senzaţia înfricoşătoare de acolo, atunci şocul soldaţilor care vor păşi pentru prima oară în Afganistan va fi mai mic”, spune coloneul Richard Westley, comandantul Grupului de Sprijin al Antrenamentelor. Cei care fac parte din acest grup sunt soldaţi cu câteva misiuni în Afganistan la activ. 

Sindh Kalay este în permanenţă conectat la desfăşurarea evenimentelor din provicia afgană Helmand, aşa încât dacă talibanii îşi schimbă tactica de amplasare a bombelor, noua strategie este aplicată imediat şi la baza din Norfolk. 

“Prin ceea ce facem aici devenim mai eficienţi în prevenirea incidentelor din teren. Până să ajungă aici, militarii aveau reflexul de a aştepta să li se spună ce trebuie să facă. Aici intră în teatrul de operaţiuni şi află singuri ce trebuie să facă”, explică general-maiorul Andrew Kennett. 

În prezent, regimentele britanice detaşate în Helmad se antrenează pentru a putea să trimită din nou trupe în Afganistan, la doar trei luni de la finalizarea precedentei misiuni.

Cea mai recentă tactică militară folosită de trupele britanice în Afganistan este antrenarea soldaţilor locali, concomitent cu atragerea încrederii triburilor din diverse regiuni.  

Cât despre anihilarea talibanilor, militarii englezi sunt instruiţi să anticipeze tacticile acestora şi, în acelaşi timp, să reacţioneze la acţiunile evidente ale militanţilor. 

 

 

 

 

 

 

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă