9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialMerkel îi răspunde lui Trump: Germania nu contribuie doar la bugetul NATO,...

Merkel îi răspunde lui Trump: Germania nu contribuie doar la bugetul NATO, participă şi la misiunile ONU în Africa

Cancelarul Angela Merkel a răspuns afirmaţiei preşedintelui american Donald Trump, că Germania nu îşi achită integral datoria faţă de NATO, printr-o comparaţie cu intervenţiile militare germane în Africa. 

Donald Trump a susţinut că Germania sabotează bugetul celui mai mare bloc militar din lume. În replică, Angela  Merkel a subliniat că țara sa s-a ținut departe de orice conflict militar după al doilea război mondial, dar a participat activ la campaniile umanitare ale ONU din Africa.

"Germania datorează sume enorme de bani bugetului NATO. Statele Unite trebuie să-și recupereze sumele plătite în plus pentru apărarea tuturor țărilor membre NATO, inclusiv pentru apărarea pe care o oferă Germaniei!”, a scris Donald Trump, sâmbătă, după întâlnirea cu Angela Merkel. 

Bugetul apărării alocat de guvernul de la Berlin a fost mult sub ținta de 2% din produsul intern brut al unui membru al NATO. Cifra este in prezent la 1,23%, deși Germania a crescut cheltuielile de apărare, iar Merkel a subliniat angajamentul țării sale de a atinge ținta de 2% abia în 2024.

”Nu e elegant ca Germania să ceară aliaților europeni 2% din PIB, iar ei să subtilizeze aceste fonduri", a insistat preşedintele american

Germania a refuzat să intervină în Irak

"Nu contează numai contribuțiile la bugetul NATO, sunt importante și contribuțiile europene în Africa, de exemplu, misiunile umanitare și militare ale ONU. Nu poate un singur stat membru al NATO să plătească în întregime bugetul apărării în NATO. Nu ne putem decupla de la evoluțiile istorice de la o zi la alta", a răspuns cancelarul german la o conferință de presă la Hanovra ținută împreună cu Prim-ministrul japonez Shinzo Abe.

Ea a reamintit audienței că obiectivul imediat după al doilea război mondial a fost de a avea o Germanie care să fie integrată în comunitatea internațională.

Germania a ieșit treptat din carapacea de după război, iar diplomatic și militar după reunificare, în 1990, Germania a trimis pentru prima oară trupe în Kosovo și Afganistan, dar a refuzat să se alăture invaziei conduse de SUA din Irak, în 2003. Acest lucru s-a datorat  și faptului că misiunile militare nu sunt populare publicului german și sunt adesea un subiect de dezbateri politice agonizante.

"Desigur, rolul Germaniei și-a schimbat abordarea militară. Dacă te uiți la angajamentul nostru militar astăzi, atunci veți vedea că un sfert de secol mai târziu, Germania joacă un rol complet diferit. Dar este un proces pe care Statele Unite ale Americii l-a vrut … Și noi nu putem pur și simplu arunca acest proces la coș”,a mai declarat Angela Merkel.

În același timp  rivalii de centru-stânga ai cancelarului german în alegerile septembrie, dar și partenerii de coaliție actuali, au folosit un ton mai ascuțit alături de Donald Trump.  ”Cheltuielile de 2% din PIB pentru apărare ar însemna dublarea bugetului de apărare al Germaniei, și nu știu cine-și poate imagina că așa ceva este posibil," a declarat ministrul de externe al Germaniei Sigmar Gabriel, la un congres al social-democraților derulat recent.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă