5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMeridiane

Meridiane

Polonia isi mentine trupele in Irak

Premierul polonez, Marek Belka, a declarat marti la Bagdad ca tara sa este hotarata sa mentina cei 1.400 de militari pe teritoriul irakian, informeaza AFP. Oficialul polonez a precizat ca in viitor trupele se vor concentra pe misiuni de instruire, si nu de stabilizare, asa cum se intampla in prezent. Aliata a Washingtonului de la inceputul crizei irakiene, Polonia comanda in Irak o divizie multinationala de 4.000 de militari, inclusiv 1.400 de soldati polonezi. Omologul sau irakian, Ibrahim al-Jaafari, a afirmat ca Guvernul irakian doreste mentinerea in tara a fortelor poloneze.

Consilier pentru imaginea SUA in lume

Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului american a aprobat, in unanimitate, numirea lui Karen Hughes, consilier al presedintelui George W. Bush, in functia de subsecretar de stat, insarcinat cu “diplomatia publica”, relateaza AFP. Karen Hughes va avea rang de ambasador, avand ca misiune imbunatatirea imaginii Statelor Unite in lume, afectata de razboiul din Irak si de interventia americana in Orientul Mijlociu. Fosta jurnalista de televiziune, Hughes a inceput sa lucreze pentru George W. Bush in timp ce acesta era guvernator al statului Texas.

Omri Sharon, inculpat

Procurorul general israelian, Meni Mazuz, a anuntat inculparea lui Omri Sharon, membru al Parlamentului si fiul premierului Ariel Sharon, acuzat de finantare ilegala a campaniei electorale a tatalui sau pentru conducerea Likud, in 1999, informeaza Jerusalem Post. In consecinta, Sharon l-a informat pe presedintele Knessetului, Reuven Rivlin, ca renunta la imunitatea parlamentara pentru a fi judecat. Acuzatiile la adresa fiului lui Ariel Sharon includ incalcari ale Codului Penal si ale legislatiei privind partidele politice.

Rumsfeld, la Bagdad

Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a sosit ieri intr-o vizita neanuntata la Bagdad, unde va avea convorbiri cu oficiali irakieni si comandanti americani, informeaza Reuters. Scopul acestei deplasari il reprezinta impulsionarea ritmului de elaborare a viitoarei Constitutii definitive irakiene, le-a declarat Rumsfeld ziaristilor. Pe de alta parte, armata americana a anuntat miercuri ca patru soldati americani au fost ucisi, duminica, in sud-vestul Bagdadului, intr-un atac cu bomba. Incidentul a ridicat la 1.781 numarul militarilor americani morti in Irak de la invazia din martie 2003, potrivit statisticilor Pentagonului.

Acord pentru inlocuirea Protocolului de la Kyoto

O serie de state, intre care Statele Unite, Australia, China, India si Coreea de Sud, au incheiat un acord inca neanuntat oficial asupra emisiilor de gaze cu efect de sera, pentru a inlocui Protocolul de la Kyoto, a informat ieri cotidianul The Australian. Grupul acestor state se va numi Parteneriatul Asia-Pacific pentru Dezvoltare Ecologica si Clima si va avea drept obiectiv utilizarea celor mai recente tehnologii pentru a limita emisiile de gaze cu efect de sera. Statele Unite si Australia au refuzat semnarea Protocolului de la Kyoto, un acord global care stabilea anumite cote pentru emisiile de gaze cu efect de sera, impuse statelor dezvoltate pana in 2012, pe cand China si India nu intra sub incidenta acestuia, deoarece sunt considerate state in curs de dezvoltare.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă