13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMeridiane

Meridiane

Berlusconi a provocat un incident diplomatic

O gluma a premierului italian, Silvio Berlusconi, care a declarat ca “a curtat-o pe presedinta Finlandei” pentru a stabili sediul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara la Parma, in nordul Italiei, a declansat un incident diplomatic intre cele doua tari, relateaza AFP.
Ambasadorul italian la Helsinki, Ugo de Mohr, a fost convocat la MAE finlandez, unde i-a fost impartasita “stupoarea Guvernului finlandez”. “A fost vorba despre un suras, despre un compliment, despre un mod de manifestare a simpatiei cu ocazia unui eveniment festiv”, a explicat purtatorul de cuvant al lui Berlusconi, Paolo Bonaluti. “Nu vad in aceasta motivul unui incident diplomatic”, a adaugat el.

Pana de curent la caile ferate elvetiene

Trenurile au inceput ieri sa circule normal in Elvetia, dar autoritatile nu-si pot inca explica faptul cum o pana de curent a putut sa paralizeze traficul. O pana de electricitate la reteaua de cai ferate din Elvetia a afectat, miercuri seara, la o ora de varf, peste 100.000 de persoane din toata tara, relateaza AFP.
Compania feroviara din Elvetia nu s-a mai confruntat in trecut cu un incident de asemenea amploare. Cea mai grava pana de curent a avut loc in 1997, cand trenurile au fost blocate timp de 40 de minute.

Nazisti condamnati in Italia

Un tribunal militar din Spezia (nordul Italiei) a condamnat la inchisoare pe viata zece fosti militari nazisti, judecati in lipsa pentru masacrarea in 1944 intr-un sat din Toscana a 560 de civili italieni, dintre care 120 copii, relateaza AFP.
Curtea a dat verdictul dupa sapte ore de deliberari, obligandu-i pe fostii militari la plata de despagubiri partilor civile si la suportarea cheltuielilor de judecata.

Islamist saudit ucis in Irak

Unul dintre cei mai cunoscuti si mai cautati activisti islamisti sauditi, Abdallah al-Rachud, a fost ucis in Irak, a anuntat seful retelei Al Qaeda in Irak, Abu Mussab al-Zarqawi, intr-un mesaj publicat joi pe un site internet, relateaza AFP.

Talibani ucisi in Afganistan

Fortele afgane si americane au ucis 132 de talibani in timpul confruntarilor din sudul Afganistanului, a anuntat joi seful politiei din Kandahar, citat de AFP.
Trei politisti afgani au fost ucisi in confruntarile ce au durat pana miercuri si au constituit una dintre cele mai importante operatiuni efectuate impotriva talibanilor de la inlaturarea regimului funda-mentalist in 2001. Cinci militari americani au fost usor raniti, a anuntat armata americana mier-curi.

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă