9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialMeridiane

Meridiane

Condi Rice, la Beirut

Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a efectuat ieri o vizita-surpriza la Beirut, survenita la doar trei zile de la formarea noului guvern libanez. Seful diplomatiei americane este primul oficial de rang inalt al SUA sosit in Liban dupa retragerea, in luna aprilie, a trupelor siriene. Rice si-a exprimat bucuria “de a putea fi prima care felicita poporul libanez pentru dorinta sa de democratie”. In cursul vizitei sale, secretarul de stat american a avut intrevederi cu presedintele tarii, Emile Lahoud, cu omologul sau, Fouad Siniora, cu presedintele Parlamentului, Nabih Berri, precum si cu Saad Hariri, fiul fostului premier Rafic Hariri, asasinat in luna februarie.


Patriot Act, prelungit

Camera Reprezentantilor din SUA a votat prelungirea pe termen nelimitat a majoritatii dispozitiilor prevazute de legea antiterorista (Patriot Act), care ar fi trebuit sa iasa din vigoare la sfarsitul acestui an, si a adoptat o serie de amendamente pentru a evita abuzurile, informeaza AFP. Doua dintre masurile cele mai controversate, printre care si cele adoptate in urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, in vederea facilitarii anchetelor antiteroriste, nu au fost prelungite decat pentru o perioada de 10 ani. Acestea se refera la posibilitatea ca autoritatile sa poata avea acces la anumite date personale, precum fisele bibliotecilor, si la interceptarea convorbirilor unei persoane pe mai multe linii telefonice.


Diplomati cehi, atacati in Irak

Persoane inarmate au atacat masina unor diplomati cehi din Bagdad, iar politistii care ii insoteau au raspuns cu focuri de arma, a declarat ministrul ceh de Interne, Frantisek Bublan, transmite CTK. Nici o persoana nu a fost ucisa sau ranita, deoarece masina era blindata, a precizat Bublan, fara a oferi insa detalii privind data la care a avut loc incidentul.


Inregistrare video cu Saddam

Fostul presedinte irakian, Saddam Hussein, a fost audiat joi de un judecator de instructie in legatura cu crimele comise impotriva kurzilor siiti la inceputul anilor 1980, a anuntat televiziunea Al-Arabiya, care a difuzat o inregistrare video a sedintei, informeaza AFP. In inregistrare, presedintele destituit, a carui voce este greu de auzit, raspunde acuzand actualul guvern irakian ca este “marioneta americanilor”. Fostul presedinte, care poarta un costum gri si o camasa alba, a adoptat o atitudine sfidatoare in timpul intrevederii cu judecatorul, care parea stanjenit.


Peste o mie de “extremisti”, arestati in Siria

Peste 1.200 de “extremisti” de diverse nationalitati au fost arestati de autoritatile siriene la granita cu Irakul, a declarat adjunctul ministrului de Externe sirian, Walid Mouallem, fara a preciza data acestor arestari, informeaza AFP. SUA au acuzat in repetate randuri Siria ca faciliteaza infiltrarea in Irak a unor combatanti straini care doresc sa se alature insurectiei din aceasta tara.

Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă