6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMeridiane

Meridiane

Inchisori secrete americane?

Organizatia Amnesty International (AI) denunta existenta unor “centre de detentie secrete” ale Statelor Unite, intr-un raport in care sunt citati doi martori aflati in prezent intr-o inchisoare yemenita, transmite AFP. Salah Nasser Salim Ali si Muhammad Faraj Ahmed Bashmilah, cetateni yemeniti care locuiau in Indonezia, afirma ca au fost arestati unul in Indonezia, celalalt in Iordania, in 2003. Cei doi sustin ca au fost torturati timp de patru zile de catre membri ai serviciilor de informatii iordaniene, dupa care au fost transferati in inchisori subterane neidentificate, unde au fost tinuti la izolare, fara a fi pusi sub acuzare, sub paza unor garzi americane, timp de 18 luni. Cei doi au fost transferati la inchisorile secrete cu avionul. Dupa aproximativ sase-opt luni, au fost transferati la o inchisoare moderna, administrata de americani, aceasta fiind situata la o distanta de trei ore cu avionul fata de precedentul loc de detentie. In ambele inchisori, in celule era difuzata muzica moderna 24 de ore din 24. Cei doi au fost transferati in mai 2005 la o inchisoare din Yemen, fiind in prezent incarcerati de autoritatile yemenite.

Islamistii din Irak iau drumul Europei

Serviciile secrete italiene au avertizat in legatura cu existenta pericolului ca fosti combatanti islamisti din Irak sa vina in Europa si sa pregateasca noi atentate teroriste, relateaza EFE. Autoritatile italiene au anuntat ca gradul de alerta a fost ridicat la nivel inalt in Italia si au fost luate masuri speciale de prevenire a oricarei tentative de atentat. Intr-un raport remis parlamentului, serviciile secrete italiene (SISMI Ð civil si SISDE Ð militar) au admis ca atacurile de la 7 iulie din Londra reprezinta si o noua dovada ca exista planuri de atac la adresa asa-numitului dusman european.

Succes polonez in Saint-Nazaire

13 muncitori polonezi, angajati la Chantiers de l'Atlantique din Saint-Nazaire (Franta) de catre un subcontractor polonez, au obtinut plata salariilor restante pe doua luni, dupa o greva a foamei care a durat aproape o saptamana, relateaza AFP. “Este pentru prima data la Saint-Nazaire cand un asemenea conflict se termina prin achitarea intregii sume datorate”, avand in vedere ca in ultimii ani au avut loc aici mai multe afaceri de acest tip, incheiate in detrimentul muncitorilor indieni, greci si romani, veniti sa lucreze la Chantiers de l'Atlantique pentru subcontractori, a declarat Andre Fadda, de la sindicatul CGI din Saint-Nazaire. In urma cu aproape doi ani, 92 de muncitori romani de la acest santier au facut o greva de 11 zile pentru a obtine plata restanta a unor drepturi banesti. Revendicarile lor fusesera solutionate insa doar partial.

Londra a ajutat Israelul la dezvoltarea programului nuclear

Marea Britanie a vandut in secret Israelului materiale pentru programul nuclear initiat in 1958 de statul evreu, conform unor documente oficiale citate de BBC News online. Documentele din Arhiva Nationala Britanica releva faptul ca 20 de tone de apa grea, in valoare de 1,5 milioane lire sterline, au fost exportate catre Israel pentru reactorul de la Dimona.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă