16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialMcCain: Întâlnirea dintre preşedintele american şi premierul irakian a fost un eşec

McCain: Întâlnirea dintre preşedintele american şi premierul irakian a fost un eşec

Senatorul american John McCain i-a acuzat luni pe preşedintele Barack Obama şi pe premierul irakian Nuri al-Maliki, primit la Casa Albă, că au “eşuat” în a ajunge la un acord privind o prezenţă militară americană în Irak după 2011, relatează AFP, citat de Mediafax.

“Amândoi au eşuat în responsabilitatea lor legată de interesele în materie de securitate pe care le împărtăşim”, a declarat senatorul republican care a pierdut alegerile prezidenţiale din 2008 în faţa lui Barack Obama.

John McCain a apreciat că o “viziune, un angajament şi un leadership greşite atât la Washington cât şi la Bagdad” au făcut ca “nişte considerente de politică naţională” să prevaleze în faţa unui acord privind o prezenţă militară americană în Irak după 2011.

Vizita lui Maliki la Casa Albă are loc în timp ce ultimii soldaţi americani se vor retrage din Irak până la sfârşitul lunii, punând capăt unui război declanşat în 2003 de administraţia predecesorului republican al lui Obama, George W. Bush.

“Sacrificiile popoarelor noastre într-un război lung şi costisitor, nevoile forţelor de securitate irakiene şi interesele americane pentru un Irak stabil şi democratic cer menţinerea unei prezenţa a trupelor americane după încheierea acestui an”, a declarat McCain.

“Progresele înregistrate atât de irakieni, cât şi de americani, cu un cost atât de ridicat şi dureros, se expun în prezent unui pericol important. Sper să mă înşel dar mă tem că nu este cazul”, a adăugat el.

Cele mai citite

Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation, acțiuni în instanțe prin care contestă sechestrul pus de autorităţile române

Acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenţia...

Portugalia cultivă tone de canabis medical pentru export

În 2023, Portugalia a exportat 11 tone de canabis, dar doar 17 kg au fost vândute în interiorul granițelor sale. Pacienții recurg în continuare...

Elena Rîbakina a câștigat turneul WTA de la Stuttgart

Kazaha Elena Rîbakina a câştigat turneul WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în finală, în două seturi simetrice, scor 6-2, 6-2,...
Ultima oră
Pe aceeași temă