Matei Dobrovie (USR): România trebuie să se poziționeze alături de nucleul dur al UE, franco-german

România trebuie să se poziționeze ferm alături de nucleul dur al Uni­unii Europene, reprezentat de "motorul franco-german", precum și să se pregătească pentru aderarea la zona euro, consideră deputatul USR Matei Dobrovie, membru al Comisiei de politică externă a Camerei Deputaților.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 25.11.2017 - 10:08

România trebuie să se poziționeze ferm alături de nucleul dur al Uni­unii Europene, reprezentat de "motorul franco-german", precum și să se pregătească pentru aderarea la zona euro, consideră deputatul USR Matei Dobrovie, membru al Comisiei de politică externă a Camerei Deputaților.

Acesta avertizează, într-un articol de presă, că "la 10 ani de la aderarea la UE, politica externă a Ro­mâniei pare să-și fi pierdut busola. După aderarea la UE și NATO, pare că ne-am îndeplinit toate obi­ec­ti­vele, dar este o impresie greșită".

Matei Dobrovie semnalează că, până acum, "România era țara care încerca să nu supere pe nimeni, să nu ia poziții tranșante, să fie și cu unii, și cu alții. Astfel, din păcate, de multe ori am reușit să nu fim nici cu unii, nici cu alții".

Contextul actual, în care se observă  "de­ra­pa­jele unor ţări ca Polonia și Ungaria de la statul de drept", este favorabil României. Pe de o parte, țara noastră devine tot mai interesantă pentru nucleul dur al UE - Franța și Germania, iar pe de altă parte, România ar putea obține rolul de liant între aceste două țări, pe de o parte, și SUA, pe de altă parte, întrucât are relații tradițional bune cu SUA, iar în ultima perioadă - și cu Franța și Germania.

Pre­șe­din­ția românească a Consiliului UE din 2019 poate fi momentul în care România să clarifice care îi sunt atu-urile, în ce domenii poate aduce expertiză și în ce mod "putem crește profilul nostru în UE", explică Matei Dobrovie.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...