Marșul Opoziției din Turcia a ajuns la Istanbul

"Marşul pentru justiţie" iniţiat la 15 iunie la Ankara de principalul partid de opoziţie din Turcia pentru a protesta faţă de arestarea unuia dintre deputaţii săi a sosit vineri la Istanbul, transmite AFP.

Share

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 08.07.2017 - 12:36

 

"Marşul pentru justiţie" iniţiat la 15 iunie la Ankara de principalul partid de opoziţie din Turcia pentru a protesta faţă de arestarea unuia dintre deputaţii săi a sosit vineri la Istanbul, transmite AFP.

Iniţiatorul acestei mişcări, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP) - Kemal Kilicdaroglu -, înaintând fără însemne ale formaţiunii sale şi cu "Justiţie" ca singur cuvânt de ordine, s-a alăturat unei mulţimi tot mai numeroase care se întindea vineri la limita orizontului, a constatat un corespondent al AFP. Potrivit CHP, 45.000 de persoane au fost prezente la marş.

Marşul de peste 400 de kilometri care a pornit din capitala Ankara urmează să se încheie duminică printr-un miting uriaş la Maltepe, în apropiere de Istanbul, în faţa închisorii unde este încarcerat de la 14 iunie Enis Berberoglu, un deputat din partea CHP condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a dezvăluit secrete de stat.

"Astăzi (vineri), intrăm în Istanbul şi sunt extrem de bucuros", a declarat vineri Kemal Kilicdaroglu, exprimându-şi satisfacţia pentru că a străbătut "un drum lung fără să se înregistreze vreun rănit".

În timp ce cortegiul traversa o zonă industrială, numeroşi muncitori au ieşit din fabricile lor ori au apărut la ferestre pentru a-i saluta pe participanţi şi a-i aplauda. De asemenea, în semn de susţinere, mulţi şoferi au claxonat de la volanul maşinii lor în momentul în care îi depăşeau.

"Împreună, duminică, 9 iulie, ne vom încheia marşul", a continuat Kemal Kilicdaroglu. "Dar nu şi căutarea justiţiei", a avertizat el.

Unele grupuri au venit pentru a marca dezaprobarea lor scandând numele preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, dar fără să izbucnească violenţe.

La începerea marşului, Erdogan a sugerat că Kilicdaroglu ar putea fi arestat din cauza rolului său în cadrul protestului. El a acuzat CHP că este de partea reţelei lui Fethullah Gulen, un cleric musulman aflat în exil în SUA, despre care Ankara crede că s-a aflat în spatele tentativei de puci de anul trecut.

Până în prezent autorităţile nu au împiedicat derularea manifestaţiei şi au furnizat mijloacele necesare pentru a asigura securitatea participanţilor.

Opoziţia din Turcia denunţă o derivă autoritară a preşedintelui Erdogan, mai ales cu adoptarea prin referendum, în aprilie, a extinderii prerogativelor sale şi cu epurările efectuate după tentativa de puci: vreo 50.000 de persoane au fost arestate şi peste 100.000 au fost concediate sau suspendate din funcţie.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...