10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMarea Britanie ataca extremismul islamist

Marea Britanie ataca extremismul islamist

Ministrul britanic de interne, Charles Clarke, a dat ieri publicitatii o lista a “comportamentelor inacceptabile” destinata reducerii pericolului terorist si combaterii extremismului.
Orice persoana rezidenta, fara cetatenie britanica, ce va incalca vreuna din prevederile documentului, va putea fi imediat expulzata de pe teritoriul Regatului Unit. Lista nu contine nici o referire directa la comunitatea musulmana din Marea Britanie, dar continutul ei nu lasa nici o indoiala ca tinta principala o constituie extremismul islamist.
Lista “comportamentelor inacceptabile”, cum a fost ea numita de Ministerul de Interne de la Londra, contine prevederi care incrimineaza nu numai actiunile comise de o persoana, ci si afirmatiile si comportamentele publice. O persoana va putea fi expulzata daca incita, justifica sau glorifica violenta terorista, daca ii provoaca pe altii sa comita acte teroriste, daca incita sau provoaca la comiterea de acte criminale grave, daca propovaduieste ura ce poate conduce la violente intre comunitatile din Marea Britanie.
Se considera culpabile persoanele care comit asemenea de acte prin scrierea, producerea, publicarea sau distribuirea de materiale ce contin vreunul din comportamentele amintite, prin discursul public, inclusiv predicile religioase, prin administrarea website-urilor, prin folosirea unor pozitii de responsabilitate cum ar fi aceea de profesor, lider al comunitatii sau al asociatiilor de tineret.
Una dintre consecintele acestor masuri este posibilitatea ca Marea Britanie sa se retraga din Conventiile ONU privind drepturile omului, care nu-i permit in prezent sa expulzeze o persoana intr-o tara in care aceasta risca sa fie torturata.

Cele mai citite

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă