Departamentul de Stat a aprobat cererea României de a cumpăra lansatoare de rachete din Statele Unite

Ministerul Apărării Naționale al României a anunţat, sâmbătă, că a fost înştiinţat de către Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate a SUA că Departamentul de Stat a finalizat procesul de evaluare a cererii României privind disponibilitatea achiziţionării de sisteme tip "Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (High Mobility Artillery Rocket Systems - HIMARS)".

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 19.08.2017 - 22:33

Ministerul Apărării Naționale al României a anunţat, sâmbătă, că a fost înştiinţat de către Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate a SUA că Departamentul de Stat a finalizat procesul de evaluare a cererii României privind disponibilitatea achiziţionării de sisteme tip "Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (High Mobility Artillery Rocket Systems - HIMARS)" ​ şi a notificat, în acest sens, Congresul SUA.

Potrivit părții române, programul se află într-o etapă intermediară. După aprobarea Congresului SUA vor avea loc negocieri de natură tehnică, pentru stabilirea configuraţiei finale a achiziţiei şi despre opţiunile de transfer tehnologic şi implicarea industriei naţionale de apărare în furnizarea de echipamente necesare producţiei şi mentenanţei, a anunțat MApN.

Interesul României pentru sistemul HIMARS a fost generat de necesitatea asigurării unor echipamente de artilerie moderne care să contribuie la întărirea capacităţii de apărare a teritoriului naţional şi la creşterea gradului de interoperabilitate cu armatele aliate, prin furnizarea unei capabilităţi de descurajare credibile.


Pe locul al treilea, din punct de vedere financiar, se află sistemul integrat de arme SHORAD  (sisteme -integrate de rachete SHORAD – VSHORAD, cu rază scurtă și foarte scurtă). În prima etapă, ar urma să se cumpere sisteme SHORAD  în valoare de 1,37 miliarde de euro. Un alt program se referă la sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare, care va include trei sisteme de lansatoare multiple de câte 18 rachete cu bătaie mare, totalizând 54 instalații de lansare. Acest program ar costa 690 milioane de euro.

”Achiziţia sistemului HIMARS face parte din cele opt programe esenţiale de înzestrare prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026, pentru care Parlamentul României a transmis, în luna mai 2017, aprobarea prealabilă de iniţiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente. În cadrul programului de înzestrare cu sistemul HIMARS, Romania a solicitat SUA achiziţia a 54 de instalaţii de lansare şi elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptătoare”, precizează Ministerul Apărării.

După avizul Departamentului de Stat, este necesară aprobarea Congresului american, ultima etapă a achiziţiei fiind negocierile de natură tehnică, pentru stabilirea configuraţiei finale a achiziţiei, precum opţiunile de transfer tehnologic şi implicarea industriei naţionale de apărare în furnizarea de echipamente necesare producţiei şi mentenanţei.


Acordul politic cu privire la alocarea pentru următorul deceniu, începând din acest an, a 2% din bugetul național pentru Apărare și aprobarea 'Planului de înzestrare a Armatei României 2017 — 2026' transmit un semnal puternic de responsabilitate. Arătăm, astfel, partenerilor noștri, că România este un stat credibil și predictibil, determinat să participe la asigurarea securității colective împreună cu aliații săi. 

 

Ministrul Adrian Ţuţuianu subliniază hotărârea Ministerului Apărării Naţionale de a implica activ industria naţională de apărare în procesul de înzestrare al Armatei României, evidenţiind că „dezvoltarea industriei naţionale de apărare atrage, după sine, şi crearea de noi locuri de muncă, contribuind în mod direct la dezvoltarea economică a ţării şi, implicit, la atingerea obiectivelor strategice de securitate”.

”HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate şi utilizate în misiuni reale de Forţele Terestre şi Corpul de Infanterie Marină ale SUA şi oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanţial, oferind comandanţilor opţiuni pentru succesul misiunii în operaţiile specifice. Rata de fiabilitate HIMARS şi gradul de interoperabilitate între forţele SUA şi Aliate reduc costurile finale operaţionale şi de întreţinere”, mai precizează comunicatul MApN.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...