12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialMai multe bănci elvețiene, investigate pentru manipularea pieţei metalelor preţioase

Mai multe bănci elvețiene, investigate pentru manipularea pieţei metalelor preţioase

Elveţia investighează mai multe bănci mari, printre care  UBS şi Deutsche Bank, pentru manipularea pieţei metalelor preţioase, informează Mediafax.

Instituţia, WEKO, a precizat că investigaţia va analiza dacă băncile, între care se mai află Julius Baer, HSBC, Barclays, Morgan Stanley şi Mitsui, au conspirat pentru stabilirea unui anumit nivel al spread-urilor ofertelor şi cererilor.

“WEKO are indicii privind posibile acorduri interzise în tranzacţiile cu metale preţioase, încheiate între băncile menţionate”, se arată într-un comunicat al autorităţii de reglementare, scrie Reuters.

Un purtător de cuvânt al WEKO a declarat că investigaţia se va încheia probabil în 2016 sau 2017.

Dacă vor fi găsite vinovate, băncile vor fi amendate, a adăugat purtătorul de cuvânt, refuzând să menţioneze mărimea posibilelor amenzi.

Investigaţia este cea mai recentă dintr-o serie de anchete referitoare la manipularea tranzacţiilor cu metale preţioase şi a celor valutare.

Anul trecut, autoritatea de reglementare a sectorului financiar, FINMA, a anunţat că a descoperit dovezi clare de încercare a manipulării preţurilor de referinţă ale metalelor preţioase .

În cadrul măsurilor impuse de FINMA, UBS vrea automatizarea a cel puţin 95% din tranzacţiile cu metale preţioase şi a celor valutare, până la sfârşitul lui 2016.

În luna mai, patru mari bănci au recunoscut că au manipulat ratele de schimb valutar şi, împreună cu alte două bănci, au fost amendate cu aproape 6 miliarde de dolari, în urma unei investigaţii la nivel global.

Un purtător de cuvânt al Julius Baer a declarat că reprezentanţii băncii colaborează cu autorităţile, ca şi cei ai Deutsche Bank.

Reprezentanţii UBS, Barclays, Morgan Stanley şi HSBC au refuzat să comenteze, iar cei ai Mitsui nu au fost disponibili.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...
Ultima oră
Pe aceeași temă