21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialLupii cenuşii s-au întors. Haosul ameninţă Alpii Francezi

Lupii cenuşii s-au întors. Haosul ameninţă Alpii Francezi

Pe pajistile montane ale Alpilor Francezi, o poveste modernă despre oameni şi natură este scrisă cu sânge.

Până în anii ’30, prin încurajările autorităţilor franceze, ciobanii şi agricultorii au exterminat întreaga populaţie de lupi din Franţa. Timp de o jumătate de secol, lupii au fost consideraţi ca fiind pe cale de dispariţie şi au devenit o specie protejată în întreaga Europă. În 1992, o mică populaţie de lupi cenuşii a pătruns în Franţa, migrând din Italia, spre bucuria autorităţilor şi a membrilor organizaţiilor care luptă pentru conservarea speciilor de animale.

Însă, pentru crescătorii de oi, revenirea lupilor în Alpii Francezi s-a dovedit a fi un dezastru. Conform unui raport oficial, lupii au ucis 20.000 de oi în ultimii cinci ani. Guvernul francez a cheltuit zeci de milioane de euro în încercarea de a stopa atacurile lupilor, însă ciobanii continuă să ceară ajutorul autorităţilor şi să considere prezenţa lupilor ca fiind o ameninţare la adresa lor şi a afacerilor pe care le conduc, conform publicaţiei The New York Times.

„Lupii ucid păstoritul, aşa cum îl cunosc eu”, a declarat Bernard Bruno, care a pierdut câteva mii de oi în ultimii ani. „Revenirea lupilor poate simboliza, pentru unii, progresul în privinţa mediului înconjurător, însă pune în pericol unul dintre ultimele moduri ecologice de creştere a animalelor”, a mai declarat Bruno.

Ciobanii sunt convinşi că un ideal în privinţa mediului înconjurător a dinamitat un alt ideal. Lupii şi oile pot coexista în cadrul teoriilor ecologiste, însă, în realitate, lucrurile pot genera un adevărat dezastru.

„Ecologia se adresează oamenilor din oraşe”, a declarat Bernard Bruno. „Vrobeşte-le despre urşi, lupi şi natură sălbatică, şi vor începe să viseze. Întrebaţi-ne pe noi, păstorii, dacă să existe, sau nu, rechini în Marea Mediterană. 99% dintre noi vom fi de acord. Nu merg să înot, nu mă interesează”.

„Nu trăim într-o ţară mare”, a declarat Serge Preveraud, preşedintele Federaţiei Naţionale a Ovinelor, care a adăgat că cele şase milioane de ori din Franţa nu pot coabita cu lupii.

Uniunea Europeană consideră întoarcerea lupilor în nordul şi vestul Europei ca fiind „o poveste de succes a ultimilor 40 sau 50 de ani”, conform unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al comisarului european pentru mediu, Joe Hennon. Cu toate acestea, Hennon a declarat că lupii tind să devină o mare problemă.

Autorităţile franceze cheltuiesc, anual, milioane de euro pentru a oferi despăgubiri crescătorilor de animale şi pentru a subvenţiona achiziţionarea câinilor care păzesc o mare parte dintre turmele din Alpii Francezi. În plus, în ciuda protestelor unor grupuri care militează pentru conservarea faunei, Guvernul francez a organizat campanii de ucidere a câtorva lupi. Cu toate acestea, pierderile suferite de păstori s-au dublat în ultimii cinci ani.

Crescătorii de oi încearcă să se adapteze la noua situaţie. Doi dintre ei, Denis şi Eliane Rogeri, au redus turma de la 1.000 la 750 de capete, pentru a o putea păzi mai uşor, mai ales după ce au pierdut peste 1.500 de oi, începând din 1994.

Guvernul francez a aprobat împuşcarea mai multor lupi, însă o astfel de abordare a problemei arată mai bine pe hârtie decât în practică. Animalele pot fi ucise doar cu aprobare din partea autorităţilor în fiecare caz în parte. Începând din 2008, doar opt lupi au fost împuşcaţi.

Pentru 2013 a fost aprobată împuşcarea a 24 de lupi, însă doar unul singur a fost ucis până acum.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă