8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialLuni se reiau negocierile pentru Brexit. Londra acuză UE că pierde vremea,...

Luni se reiau negocierile pentru Brexit. Londra acuză UE că pierde vremea, iar Comisia Europeană susține că britanicii sunt superficiali

O nouă sesiune de negocieri începe luni la Bruxelles într-o atmosferă tensionată, între britanici nerăbdători să discute despre viitoarele acorduri comerciale cu UE și europeni dorind să se concentreze mai întâi asupra despărțirii lor, comentează AFP citată de Agerpres.

Această a treia rundă, care se va încheia joi, va fi lansată în cursul după-amiezii la sediul Comisiei Europene de negociatorul-șef pentru Brexit al UE, francezul Michel Barnier, și omologul său britanic, David Davis.

Discuțiile nu se anunță sub cele mai bune auspicii, după ce europenii au criticat "lipsa de substanță" a poziției britanicilor care, la rândul lor, au invitat UE "să nu piardă vremea".

Cele 27 de țări care vor rămâne în UE au stabilit trei priorități absolute: costul ieșirii din UE, situația cetățenilor europeni din Regatul Unit după Brexit și viitorul graniței dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.

Dacă se vor înregistra "progrese suficiente" în aceste domenii, atunci Cei 27 vor accepta să discute, în a doua fază a negocierilor, "relația viitoare" cu Marea Britanie pe plan comercial.

Timpul presează pentru organizarea acestui divorț fără precedent, programat la sfârșitul lui martie 2019, dar "nu lipsa de timp este cea care ne împiedică să avansăm, până în prezent este vorba de lipsă de substanță" de partea britanică, a afirmat vineri un înalt responsabil european.

Londra consideră că a "lucrat din greu", a spus luni ministrul pentru Brexit, David Davis, reamintind că guvernul său a publicat recent mai multe documente cu privire la poziția sa în diferite domenii legate de Brexit.

"Suntem pregătiți să ne suflecăm mânecile și să ne punem pe treabă încă o dată", a adăugat el.

Din punctul de vedere al Bruxellesului, majoritatea textelor publicate de Londra se referă însă la "viitoarea relație" cu UE, pe care europenii refuză categoric să o abordeze înainte de reglementarea celor trei priorități ale lor.

Potrivit unui înalt responsabil european, britanicii "au promis o prezentare orală a analizei lor juridice" asupra reglementării financiare a Brexit-ului, un dosar exploziv în care Bruxellesului a deplâns în repetate rânduri tăcerea Londrei.

Cu prilejul acestei sesiuni, nu este așteptat "niciun avans", potrivit negociatorilor europeni, al căror obiectiv este să ajungă rapid la un acord cu Londra asupra metodei de calcul, fără să discute imediat despre cifre.

Suma pe care Marea Britanie o are de achitat pentru a-și onora angajamentele financiare din cadrul UE este evaluată oficial de partea europeană între 60 și 100 de miliarde de euro, în timp ce Londra refuză să plătească mai mult de 40 de miliarde de euro, potrivit presei britanice.

În chestiunea irlandeză, UE este "îngrijorată puțin de legătura" făcută de Londra "între viitorul procesului de pace irlandez și relația viitoare" cu Cei 27, a explicat un responsabil european. "Este foarte important ca procesul de pace să nu devină o monedă de schimb", a insistat el.

În ce privește drepturile expatriaților după Brexit, unul din blocajele majore rămâne refuzul britanic de a vedea Curtea de Justiție a UE garantând direct acest drepturi pentru europenii aflați pe teritoriul Regatului Unit.

În agenda sa ideală, Michel Barnier și-a exprimat dorința ca liderii Celor 27 să tranșeze probleme "progreselor suficiente" în cursul unui summit la sfârșitul lui octombrie. Ceea ce ar permite să se angajeze negocieri paralele asupra viitoarelor relații comerciale cu Londra.

Potrivit unei surse diplomatice, negociatorul-șef al UE și-a exprimat recent "îndoieli" asupra acestui calendar, din cauza unor progrese nesemnificative până în prezent.

În cursul celei de-a treia runde de negocieri, fostul premier britanic Tony Blair, opozant al Brexit-ului, va fi primit joi de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Nu trebuie să vedem în asta "niciun complot", a insistat un purtător de cuvânt al executivului european.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă