VIDEO Carles Puigdemont amână efectele referendumului, dar nu renunță la independență. Liderul separatist vrea să negocieze cu Madridul

Liderul separatist Carles Puigdemont este confruntat cu presiuni puternice înaintea discursului pe care urmează să-l susţină marţi seară în Parlamentul regional de la Barcelona, în care este aşteptat să anunţe în mod unilateral independenţa Cataloniei.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.10.2017 - 23:50

UPDATE 23.00: Executivul spaniol nu acceptă ceea ce cataloghează drept o declarare ”implicită” a independenţei de către preşedintele separatist al Cataloniei Carles Puigdemont, a declarat marţi seara un oficial spaniol sub protecţia anonimatului, conform politicii Executivului cu privire la asemenea declarţii, pentru The Associated Press, potrivit News.ro.

UPDATE 22.30: Şefa Opoziţiei din Legislativul catalan, Ines Arrimadas, a denunţat marţi seara declaraţia preşedintelui separatist Carles Puigdemont potrivit căreia el are un mandat să declare independenţa regiunii faţă de Spania drept ”o lovitură de stat” şi a subliniat că aceasta nu este suţinută de Europa, relatează The Associated Press.

UPDATE 20.45: Catalonia trebuie să devină un stat independent, dar, deocamdată, va purta un dialog cu Madridul, a spus marți seară Carles Puigdemont, președintele regiunii catalane, în Parlamentul regional. El a anunțat că a suspendat momentan declarația de independență pentru a purta negocieri în acest sens cu Madridul. 

În discursul său, Puigdemont a afirmat că regiunea a contribuit la dezvoltarea Spaniei. „Catalonia a fost modelul de modernizare a Spaniei”, a subliniat el. „Singura șansă de supraviețuire a Cataloniei este de a deveni un stat”, a mai spus Puigdemont, amintind de eforturile pentru independenţă și a adăugat că Madridul i-a umilit pe catalani.

El a invocat exemplul Marii Britanii. „În Marea Britanie am văzut că este posibil, de ce în Spania nu ar fi posibil? Tot ce am vrut a fost un referendum ca cel al Scoției, unde ambele tabere au fost în stare să aibă idei constructive. Am fost refuzați mereu”.

„Vă ofer rezultatele referendumului: Catalonia trebuie să fie un stat independent. Vreau să urmez voința poporului și accept ca să fim un stat independent sub forma unei republici”, a declarat Puigdemont. Însă, ulterior, el a anunțat că a suspendat declarația de independență pentru a purta negocieri cu Madridul.

UPDATE 19.10: O întâlnire de ultim moment a intervenit în programul liderului Cataloniei, amânând sesiunea plenară anunțată pentru ora locală, 18.00.

Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al Guvernului Cataloniei, a anunţat că discursul lui Carles Puigdemont, programat iniţial la ora 18.00 (19.00, ora României), va avea loc la ora 19.00 (20.00, ora României).

Jordi Turull a refuzat să spună dacă Carles Puigdemont va proclama independenţa Cataloniei, precizând că va vorbi despre "situaţia politică".

 

Liderul separatist Carles Puigdemont este confruntat cu presiuni puternice înaintea discursului pe care urmează să-l susţină marţi seară în Parlamentul regional de la Barcelona, în care este aşteptat să anunţe în mod unilateral independenţa Cataloniei, relatează BBC.

Primarul Barcelonei, Ada Colau, le-a cerut lui Puigdemont şi premierului spaniol Mariano Rajoy să negocieze pentru a detensiona criza.

De asemenea, înaintea discursului lui Puigdemont în Parlamentul Catalan, primarul i-a cerut să nu declare independenţa şi i-a cerut premierului Rajoy să renunţe la controlul direct al Madridului asupra regiunii.

"Le cer să nu ia nicio decizie care ar anula posibilitatea dialogului şi medierii", a declarat Colau, apreciind că "acesta este cel mai curajos lucru pe care îl pot face".

În dispută s-a implicat şi liderul Partidului Socialist Spaniol, Pedro Sanchez, un opozant al independenţei Cataloniei.

El a declarat presei la Barcelona că va susţine orice acţiune a Guvernului de la Madrid "împotriva oricărei încercări de a distruge armonia socială" în cazul în care independeţa va fi declarată în mod unilateral.

La rândul său, Guvernul spaniol a avertizat că va suspenda autonomia Cataloniei.

Atât Franţa, cât şi Germania şi-au exprimat sprijinul pentru unitatea Spaniei.

Şi presiunile economice asupra liderilor separatişti catalani au crescut, mai multe companii mari intenţionând să îşi mute sediile centrale din regiune, notează BBC. Printre acestea firma de infrastructură Abertis, compania imobiliară Inmobiliaria Colonial şi firma telecom Cellnex şi-au anunţat intenţia de a se reloca la Madrid.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...