14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSummitul G-20: Concesii pentru președintele american, Donald Trump, legate de climă și...

Summitul G-20: Concesii pentru președintele american, Donald Trump, legate de climă și comerț. SUA vor putea vinde gaze de șist | FOTO + VIDEO

Reprezentanţii statelor din grupul G-20 au făcut, sâmbătă, în cadrul summitului din Hamburg, mai multe concesii pentru Statele Unite ale Americii, privind domeniile comerţului şi climei, potrivit Agerpres.

Referitor la climat, G-20 a luat act de retragerea SUA din Acordul de la Paris privind combaterea încălzirii climatice, și de izolarea țării în această chestiune: toate celelalte țări consideră, în textul declarației, că acest acord este ''ireversibil''.  În același timp, SUA lui Donald Trump obțin un cec în alb din partea G-20 pentru a duce o politică divergentă. În textul declarației, spun că vor ajuta alte țări din lume ''să aibă acces și să utilizeze energii fosile''.

Aceasta este o politică larg contrară obiectivului ONU privind o economie cu mai puțin carbon, chiar dacă este precizat de către G-20 că aceste energii fosile vor fi utilizate într-un mod ''mai curat''.

Concret, este vorba mai ales pentru SUA de a-și vinde gazele de șist, notează AFP.SUA au încercat îndeosebi să atragă țări din Europa de Est, care caută să-și reducă dependența energetică de Rusia, cu vânzarea de gaz lichefiat american. 

Potrivit unui diplomat, acest punct al compromisului a făcut obiectul unor dezbateri aprinse, deoarece multe țări de tem în legătură cu ''un efect de contagiere''.

În domeniul comercial, Trump provoacă de luni de zile preocupare în rândul principalilor săi parteneri în legătură cu veleitățile sale protecționiste, cu sloganul său permanent ''America, mai întâi'' și cu amenințările sale privind taxele vamale împotriva Chinei sau a Europei în domeniul oțelului sau al construcției de automobile. 

La summitul G-20, SUA au acceptat în cele din urmă să adere, în declarația finală, la condamnarea ''protecționismului''. Rolul de ''supraveghetor'' al Organizației Mondiale a Comerțului, deseori criticat în trecut de către administrația americană, este de asemenea acceptat.

Dar, în schimb, forumul celor douăzeci de mari puteri economice mondiale recunoaște, pentru prima dată, dreptul țărilor victime ale practicilor de dumping să recurgă la ''instrumente legitime de apărare comercială''.

 

 




Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a transmis, sâmbătă, că va găzdui pe 12 decembrie un summit la care va încerca să facă progrese în privinţa Acordului climatic de la Paris, informează The Guardian. În cadrul summitului din decembrie vor fi abordate probleme de finanţare ale acestuia, potrivit Mediafax.

”La data de 12 decembrie, la doi ani după Acordul de la Paris, voi convoca un summit pentru a acţiona în privinţa climatului, în special a părţii financiare”, a declarat Macron jurnaliştilor.

De asemenea, în cadrul aceleiaşi întruniri, Emmanuel Macron a avut o întrevedere bilaterală în cadrul summitului G20 cu liderul chinez, Xi Jinping, la care au discutat despre susţinerea Acordului climatic de la Paris şi dorinţa de a colabora la proiecte de energie regenerabilă, conform cabinetului preşedintelui francez.

 




Cancelarul german, Angela Merkel, a reiterat că a ”deplâns” decizia SUA de a se retrage din cadrul Acordului climatic de la Paris. Ea a mai spus că este mulţumită de faptul că toţi membrii G20, cu excepţia SUA, au căzut de acord în cadrul comunicatului final că Acordul climatic de la Paris este ireversibil.

În urma discuţiilor din cadrul summitului G20, nu s-a putut ajunge la un acord în privinţa schimbării climatice, oficialii, inclusiv Donald Trump, stabilind însă un comunicat comun despre alte chestiuni abordate vineri şi sâmbătă la Hamburg.





Summitul G-20 a fost marcat de violenţe fără precedent în Germania, unde, peste 213 de poliţişti au fost răniţi. Ralf Martin Meyer, şeful poliţiei din Hamburg, a declarat că există ”indicii clare” în privinţa izbucnirii unor noi violenţe în timpul protestelor de sâmbătă faţă de summitul G20, informează The Guardian.

Primarul Hamburgului, Olaf Scholz, a solicitat protestatarilor să pună capăt violenţelor pentru a face din nou posibilă ”coexistenţa paşnică”.



Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă