18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialLiderii G8, intampinati cu proteste

Liderii G8, intampinati cu proteste

Incidente violente, care au dus la interventia fortelor de ordine, au izbucnit ieri dimineata in jurul orei locale 4, intr-o tabara de langa Stirling (la mai putin de o ora de Gleneagles) a militantilor antiglobalizare si anarhistilor adunati in Scotia cu prilejul summitului G8.

Violentele s-au extins, imagini difuzate de postul de televiziune britanic GMTV aratand grupuri de protestatari, imbracati in negru, care au blocat cu un copac o autostrada, au incercat sa inchida o gara din zona si au atacat masini. Alti militanti au atacat cu rangi un restaurant. Politia a operat 16 arestari.
Incidentele au determinat fortele de ordine sa anuleze, din motive de securitate, autorizatia de organizare a unei manifestatii la pranz, in momentul sosirii sefilor de stat participanti la reuniunea de la Gleneagles. Organizatorii manifestatiei, care mizau pe participarea a aproximativ 5.000 de protestatari, au anuntat ca nu tin seama de interdictie, ignorata, de altfel, de militanti, care au pornit spre locul de intalnire stabilit. Comerciantii din mica localitate Auchterarder, care se invecineaza cu Gleneagles, si-au baricadat magazinele, pentru a nu fi devastate.
Sosirea liderilor G8 a coincis cu manifestatii organizate pe intreg teritoriul Scotiei, inclusiv la Edinburgh, si cu un concert pe stadionul Murrayfield.

Un posibil compromis in problema climei

Aflat ieri la Copenhaga, pentru o scurta vizita inaintea plecarii spre Scotia, presedintele american George W. Bush a facut o declaratie care pare sa deschida calea spre un compromis in problema incalzirii globale a climei. “Recunosc faptul ca suprafata planetei este mai calda si ca cresterea emisiilor de gaze care produc efectul de sera, rezultate din activitatea umana, contribuie la aceasta problema”, a afirmat Bush. El a respins insa din nou Protocolul de la Kyoto, spunand ca acesta este “devastator pentru economia americana”. In locul unor prevederi restrictive aplicabile tarilor dezvoltate, Bush sustine o abordare globala a problemei incalzirii climei, cu sprijin pentru modernizarea tehnologica a unor tari in curs de dezvoltare cum ar fi India sau China.
Premierul britanic Tony Blair a facut din atingerea unui compromis in combaterea incalzirii globale a climei un “punct de onoare” al mandatului sau la presedintia G8. Aceasta este una dintre putinele probleme – daca nu unica – in care Blair are o pozitie comuna cu cea a presedintelui Frantei, Jacques Chirac, frictiunile dintre cei doi lideri, reaprinse de bugetul UE, ajungand intr-un punct critic dupa comentariile lui Chirac legate de bucataria britanica si dupa ce Londra a fost preferata ieri Parisului pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2012.

Apelul lui Annan: “Acum ori niciodata”

Combaterea saraciei, in special ajutarea Africii, incalzirea climei si problemele economiei mondiale sunt principalele teme pe care liderii G8 le discuta incepand de astazi. “Acum ori niciodata” trebuie sa se vina in sprijinul tarilor sarace, mai ales din Africa, a lansat un apel secretarul general al ONU, Kofi Annan, intr-un discurs rostit la catedrala St. Paul din Londra, inaintea plecarii spre Gleneagles. Marea Britanie, gazda a summitului si presedinte in exercitiu al G8, sustine obiectivul propus de ONU, de a se dubla ajutorul international pentru dezvoltare pana in anul 2010, ca un prim pas spre abolirea saraciei extreme si a foametei pana in 2015.

Ocupati-va de coruptie!

Presedintele organizatiei Transparency International, David Nussbaum, a declarat ieri, la Berlin, ca o abordare hotarata si “indrazneata” din partea G8 a problemei coruptiei ar avea un impact “considerabil” in combaterea saraciei, pentru ca sume de ordinul miliardelor acordate ca ajutoare pentru dezvoltare “se pierd in actiuni ilicite”. Nussbaum a criticat G8 pentru ca promite de ani de zile actiuni anticoruptie, dar nu isi respecta aceasta promisiune. “Este momentul sa se apese pe acceleratie”, a declarat presedintele Transparency International.

Cele mai citite

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...
Ultima oră
Pe aceeași temă