8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialLeonard Orban prognozează ploaie cu fonduri europene: 4 miliarde de euro în...

Leonard Orban prognozează ploaie cu fonduri europene: 4 miliarde de euro în 2012

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, şi-a propus pentru anul viitor să crească rata de absorbţie a fondurilor europene la 20%, un procent extrem de ambiţios în condiţiile în care, în toamna lui 2011, România încă se găseşte la un procent de atragere a banilor sub 4% din totalul sumelor disponibile în intervalul 2007-2013.

“Vrem să aducem sumele cheltuite pentru aşa-numita Politică de Coeziune la 4 miliarde de euro la sfârşitul anului 2012”, a anunţat Leonard Orban în cadrul conferinţei “Elaborarea participativă a documentelor europene strategice ale României”. Eveniment a fost pregătit de Fundaţia Soros România şi Coaliţia “ONG-uri pentru fonduri structurale” pentru a preîntâmpina planurile de absorbţie a banilor europeni în perioada de finanţare 2014-2020.

“Să nu pierdem fondurile!”

România are alocate, prin instrumentele structurale, aproape 20 de miliarde de euro din fondurile europene. Până în prezent însă, autorităţile române nu au reuşit decât un procent de 3,69%, calculat la sfârşitul lunii septembrie. Este vorba de aşa-zisa absorbţie externă, adică sumele pe care Comisia Europeană le-a aprobat în baza cererilor de rambursare primite din România. Rata de absorbţie internă, care inculde contribuţiile statului şi prefinanţările, este de 14,13%.

Ministrul Orban nu s-a ferit să atragă atenţia că, dacă rata de absorbţie nu creşte rapid în 2012, România riscă piardă definitiv sume importante din fondurile europene, prin aşa-numitul proces de dezangajare.

Transparenţă şi reguli stricte

Problema absorbţiei este însă doar o parte a unui sistem despre care şi autorităţile recunosc că nu funcţionează cum ar trebui. Leonard Orban a mai trecut în revistă două minusuri: lipsa transparenţei şi a rigurozităţii. Ministrul şi-a făcut din corectarea acestor lipsuri alte două priorităţi pentru anul 2012.

“Pentru anul viitor, vrem ca fiecare autoritate de management să publice pe site informaţii concrete şi corecte despre cererile de rambursare”, a mai spus ministrul Orban. Cât despre nevoia de reguli mai stricte în domeniu, şeful Ministerului Afacerilor Europene a adăugat: “Inclusiv beneficiarii trebuie verificaţi mai bine. Nu vrem să se mai întâmple ca în anii aceştia, când s-au blocat sute de milioane de euro la beneficiari ca urmare a acelei clauze de prefinanţare de 30%. Avem în vedere inclusiv retragerea finanţării dacă un proiect nu merge bine”.

ONG-urile: “Consultaţi-ne!”

Elaborarea participativă a documentelor europene strategice ale României “vine la timpul potrivit”, după cum a apreciat Leonard Orban, iar ONG-urile reunite în acest efort vor ca autorităţile să  trateze societatea civilă ca pe un partener în luarea deciziilor pentru perioada 2014-2020.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...
Ultima oră
Pe aceeași temă