Laboratoarele Universității din Mosul, folosite de gruparea SI pentru a produce arme chimice cu gaz muștar

Gruparea Stat Islamic au folosit laboratoarele universității din Mosul pentru a produce arme chimice cu gaz muștar (iperită), a anunțat, marți, Pentagonul.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 08.02.2017 - 11:03

Gruparea Stat Islamic au folosit laboratoarele universității din Mosul pentru a produce arme chimice cu gaz muștar (iperită), a anunțat, marți, Pentagonul, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Luna trecută, universitatea a fost eliberată de forțele de securitate irakiene care dețin în prezent controlul asupra întregii zone de est a orașului. Imensa universitate cu clădiri moderne era una dintre cele renumite din Irak, înainte ca jihadiștii să cucerească orașul în 2014.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, căpitanul de marină Jeff Davis, analiza eșantioanelor prelevate la fața locului a arătat că SI a utilizat laboratoarele univeristății pentru a produce o variantă de iperită. Această substanță sub formă de pudră era apoi utilizată de jihadiști pentru a produce arme rudimentare.

Substanța obținută nu avea prea mare legătură cu teribilul gaz muștar utilizat în Primul Război Mondial, a precizat căpitanul Jeff Davis. Aceasta era „destinată mai mult să irite pielea, ca o arsură de soare (...), în loc să fie mortală. Nu avem niciun indiciu că a ucis într-adevăr pe cineva", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Înainte de ofensiva forțelor irakiene, jihadiștii și-au mutat instalațiile de producție, a mai spus el. „Au mutat o mare parte dintre ele și acestea funcționează, probabil,pe undeva", a declarat Jeff Davis.

Forțele irakiene sunt pe punctul de a asigura securitatea zonei de est a orașului Mosul pe care au eliberat-o după trei luni de lupte cu gruparea Stat Islamic. Acestea se confruntă cu „celule în adormire" ale SI sau cu jihadiști ascunși în tunele subterane, a mai spus el.

SI continuă să desfășoare raiduri împotriva zonei eliberate și utilizează mici drone pentru a lansa grenade asupra acestor cartiere. „Asta se întâmplă în medie o dată pe zi", a explicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...