6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialJuncker: O Catalonie independentă va trebui să candideze pentru a intra în...

Juncker: O Catalonie independentă va trebui să candideze pentru a intra în UE

O Catalonie independentă de Spania va trebui să-și prezinte candidatura pentru a adera la Uniunea Europeană, a declarat joi președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, precizând că această regulă este valabilă pentru orice stat nou, relatează Reuters citată de Agerpres.

"Dacă va avea loc un referendum soldat cu un 'da' în favoarea independenței catalane, vom respecta această opinie. Dar Catalonia nu va putea deveni stat membru al UE în aceeași zi", a afirmat Juncker, într-un dialog pe Youtube difuzat de Euronews.

Președintele Comisiei Europene a subliniat că toate statele care devin independente trebuie să urmeze aceleași proceduri în vederea aderării la UE ca restul candidatelor. "Dacă Luxemburgul de nord s-ar despărți de cel de sud, s-ar aplica aceleași reguli", a explicat fostul premier luxemburghez.

O poziție similară formulase și predecesorul său, Jose Manuel Barroso, amintește Reuters.

Negocierile de aderare la UE sunt un proces complex, ce implică conformarea cu toate standardele Uniunii și obținerea consensului tuturor statelor din bloc, ceea ce înseamnă că Spania ar putea bloca aderarea Cataloniei, dacă va dori, menționează agenția.

Parlamentul catalan a votat miercurea trecută o lege ce prevede organizarea la 1 octombrie a unui referendum de autodeterminare în această regiune a Spaniei, lege suspendată ulterior de Curtea Constituțională a Spaniei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă