12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialJohn Roberts, "Sfinxul", la Curtea Suprema

John Roberts, “Sfinxul”, la Curtea Suprema

Presedintele american, George W. Bush, a anuntat marti seara ca l-a ales pe judecatorul federal John Roberts (50 de ani) pentru a o inlocui pe Sandra Day O'Connor in functia de judecator al Curtii Supreme de Justitie a Statelor Unite.

Sandra Day O'Connor, prima femeie numita vreodata printre “cei noua magnifici”, a demisionat pe 1 iulie. Din acest motiv, majoritatea analistilor se asteptau ca Bush sa nominalizeze o femeie pentru a respecta o reprezentare in Curtea Suprema corecta si echilibrata din punct de vedere politic a raselor si sexelor.
Alegand un barbat alb (WASP) si republican, Bush a ales sa se supuna unei infruntari cu gruparile liberal-democrate mai mult decat intr-o chestiune de corectitudine politica. Componenta Curtii Supreme de Justitie a Statelor Unite este de o importanta cruciala pentru democratia americana. Cei noua se pronunta nu numai asupra constitutionalitatii legilor, ci si, mult mai important in sistemul juridic anglo-saxon, asupra constitutionalitatii deciziilor judecatoresti. Or, Roberts, promovat judecator la Curtea Federala de Apel din Washington de Bush insusi, are calitatea de “a se tine” strict de litera legii, o proprietate pe care actualul presedinte pare sa o pretuiasca mai mult decat orice.
In 1999, cand si-a lansat candidatura la presedintie, Bush s-a angajat sa limiteze “capacitatea legislativa” a ceea ce el a numit “judecatori activisti” si sa promoveze oameni care sunt, mai curand, inclinati spre aplicarea stricta a legii decat spre interpretarea ei intr-un mod creativ.
Pe de alta parte, Bush nu pare sa fie deranjat de deciziile creative ale judecatorilor conservatori. Din acest motiv, Roberts este alesul ideal, si asta in mai mult decat un singur sens. Este, dupa parerea observatorilor, un conservator moderat. Nu a luat decizii care sa ii fi ultragiat pe democrati, cu o singura exceptie. S-a pronuntat ferm impotriva dreptului la avort, o chestiune care pare sa ii fi atras simpatia cercurilor religioase, dar si a presedintelui, un adept declarat al “dreptului la viata”. Pe de alta parte, Roberts, poreclit de mai multe ziare “Sfinxul”, este un tip destul de retras, despre care nimeni nu stie exact ce gandeste. Din acest motiv, este de asteptat ca democratii, minoritari in Congres, sa profite de audierea lui Roberts, asa cum au facut-o si in cazurile Condi Rice si John Bolton, pentru a-si promova intr-un mod mai agresiv agenda. Deja “venerabilul” senator Edward Kennedy a dat semnalul atacurilor. In fond, alta putere politica nu prea mai au.

Cele mai citite

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă