10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialJohn Kerry prezintă miercuri viziunea sa asupra procesului de pace israeliano-palestinian

John Kerry prezintă miercuri viziunea sa asupra procesului de pace israeliano-palestinian

Secretarul de stat american în exercițiu, John Kerry, va prezenta miercuri într-un amplu discurs "viziunea sa completă" asupra procesului de pace israeliano-palestinian, în continuare în impas, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al diplomației Statelor Unite, Mark Toner, citat de AFP, preluată de Agerpres.

"Nu am renunțat la el și nu considerăm că israelienii și palestinienii trebuie să îl abandoneze", a declarat Mark Toner jurnaliștilor, într-un context de tensiuni între Washington și Israel.

Pentru prima dată din 1979, Statele Unite, prezidate de Barack Obama — care își va încheia mandatul la 20 ianuarie—, nu au respins vineri prin veto o rezoluție a ONU condamnând coloniile israeliene.

Statele Unite, aliatul cel mai important al Israelului, au servit în mod tradițional ca scut diplomatic pentru statul evreu, dar, frustrate de anii de eforturi diplomatice fără rezultate, și-au justificat abținerea la vot prin impactul colonizărilor asupra căutării păcii în Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, administrația Obama intenționează să facă în continuare presiuni asupra liderilor israelieni și palestinieni pentru a lua măsuri concrete în vederea relansării procesului de pace și înaintării spre o soluție cu două state.

Șeful diplomației americane consideră că "este de datoria sa, în ultimele săptămâni și zile în calitate de secretar de stat, să prezinte ceea ce apreciază a fi drumul spre o soluție cu două state", a adăugat Mark Toner.

John Kerry va ține acest discurs la Departamentul de Stat în prezența mai multor invitați, printre care diplomați prezenți la Washington.

Rezoluția adoptată vineri de Consiliul de Securitate al ONU cere Israelului "să înceteze imediat și total acțiunile de colonizare în teritoriile palestiniene ocupate, printre care Ierusalimul de Est" și subliniază lipsa de "valoare juridică" a coloniilor.

A doua zi, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care întreține relații extrem de tensionate cu președintele american, Barack Obama, a criticat vehement administrația de la Washington și a acuzat-o că a dat "o lovitură rușinoasă Israelului la Națiunile Unite".

Cele mai citite

Un bănișor, la ipocritul Plicușor

Primarul general Nicușor Dan se laudă în campanie că le-a blocat PUZ-urile edililor Negoiță, Băluță și Ciucu. Pe lângă problema blocării dezvoltării Bucureștiului, ceea ce...

Marea Britanie ar putea interzice fumatul

Una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer în Marea Britanie este fumatul, iar Rishi Sunak vrea să-l interzică. Mai exact, Marea Britanie este...

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...
Ultima oră
Pe aceeași temă